Studiebesök hos Vuxenutbildningen i Gävle

Nyhet – 26 november 2024, kl. 12:08

Som ett led i arbetet med att utveckla metodstöd för validering kock inom vuxenutbildningen har inspiration hämtats från Vuxenutbildningen i Gävle.

Vuxenutbildningen i Gävle har fått i uppdrag av företaget Sodexo att validera åtta måltidsbiträden till kockar och vi ville veta mer om det arbetet.

I valideringsprojekt finansierade av Tillväxtverket samarbetar regioner med utvecklingsarbete av validering bland annat inom Vuxenutbildningen.

Validering Gävleborg har, tillsammans med Validering Väst, tagit fram Inspirationshandboken. Förhoppningen är att den skall kunna fungera som ett stöd i arbetet med att bygga egna metodstöd inom gymnasiala yrkesutbildningar på vuxenutbildningen. Med anledning av det bjöds därför även alla yrkeslärare inom DalaWux, i våras, in till workshops. Workshops som tog sin utgångspunkt i just Inspirationshandboken.

Validering Gävleborg har också tagit fram ett metodstöd för validering av kockar inom vuxenutbildning. Även det med utgångspunkt i Inspirationshandboken. I det arbetet har även Jessica Dahlström, kocklärare på Vuxenutbildningen i Gävle, varit involverad.  Yrkeslärare från DalaWux har sedan deltagit i en testbädd av detta metodstöd.

Projektet Validering Dalarna har nu, tillsammans med kocklärare från DalaWux, besökt Vuxenutbildningen i Gävle. Det i syfte att ta del av det valideringsarbete som görs på uppdrag av Sodexo, dels se hur metodstödet fungerar i praktiken, alltså i skarpt läge.

Det var Jessica som tog emot oss på ett välplanerat studiebesök som dessutom skedde under pågående validering. Men först fick vi en genomgång av själva uppdraget. Företaget Sodexo har beställt validering av Vuxenutbildningen i Gävle för att validera måltidsbiträden till kockar. Det rör sig om erfarna måltidsbiträden som arbetar inom företaget och som succesivt ökat sin kompetens under anställningstiden. Bland annat genom att de fått täcka upp för kockar vid exempelvis sjukfrånvaro.
Eftersom det är svårt att rekrytera kockar väljer företaget att utgå från den befintliga personalen och höja deras kompetens. Personalen i sin tur får en kortare väg till en ny tjänst. De får ge av sin fritid, men behöver inte ta ledigt för studier.  Valideringen sker på eftermiddag- och kvällstid. För företaget är det sedan lättare att rekrytera måltidsbiträden när de som deltagit har klivit in i sina nya roller som kockar.

Vid studiebesöket gavs tillfälle för kocklärarna, som har lång erfarenhet av att utbilda kockar och även av att validera, att dela erfarenheter kring kombinationsutbildning, lärlingsutbildning men framför allt validering. Jessica beskrev även på ett föredömligt sätt, hur hon utgått ifrån metodstödet för att planera för validering av måltidsbiträden till kockar. Allt från den inledande kartläggningen till teoretiska moment och de praktiska valideringarna. Jessica berättade att deltagarna som genomgått valideringen kommer betygssättas enligt nationella kurser och efter genomförd validering kommer de att anställas som kockar.
Genom att kartlägga måltidsbiträdena har läraren en bra uppfattning av vad som kan valideras samt vilken kompetens som behöver fyllas på i en parallellt pågående kompletterande utbildning.

Under vårt besök var fokus på specialkost. Något som deltagarna i valideringen är vana att tillaga utifrån deras uppdrag inom offentliga kök, exempelvis inom äldreomsorg och skolor. De hade i förväg fått de uppgifter som de skulle arbeta med. Väl under valideringen bedömde läraren hur de planerat sina recept utifrån de förutsättningar de fått och den kompetens de har inom området.
Det var tydligt att deltagarna var erfarna utifrån hur de med trygghet och självklarhet tog sig an uppgifterna. Det var intressant att lyssna på hur de tillsammans resonerade för att nå bästa resultat.

Det här är verkligen ett strålande exempel, på hur bransch och Vuxenutbildning kan samarbeta kring kompetensförsörjning, och vi önskar de blivande kockarna lycka till i sina nya yrkesroller!
Vi från projektet vill även tacka Vuxenutbildningen i Gävle för ett inspirerande studiebesök! Vi vill även tacka våra kocklärare från DalaWux som verkligen engagerade sig och delade med sig av sina erfarenheter!

Tillbaka