Åttonde dialoggruppsmötet om validering genomfört!

Nyhet – 05 november 2024, kl. 11:37

Den 16 oktober arrangerade Dalarnas valideringsnätverk det åttonde dialoggruppsmötet om validering i Dalarna. Mötets stora programpunkt var Ronny Björn med föreläsningen ”En valideringsresa i Borlänge – från småbåtar till färja.”

Dalarnas valideringsnätverk bjöd nyligen in till ännu ett dialoggruppsmöte om validering i Dalarna. I vanlig ordning inleddes mötet med information från det pågående arbetet i Region Dalarnas Tillväxtverksfinansierade projekt Validering Dalarna. I det sammanhanget upplystes också om erbjudandet om att ansöka om förlängning av projektet. Något som Region Dalarna har för avsikt att göra. Kopplat till det presenterades några av de aktiviteter som finns med i förlängningsansökan. Bland annat aktiviteter specifikt kopplat till att stärka arbetet med validering inom vuxenutbildningen i Dalarna. Aktiviteter som i sin tur är ett resultat av den analys som gjordes av den kartläggning som genomfördes hos Dalarnas vuxenutbildningar i våras. En kartläggning framförallt var kopplat till uppföljning av arbetet med validering efter de workshoptillfällen som hållits runt Inspirationshandboken tillsammans med Validering Väst.

Aktiviteterna i förlängningsansökan är också ett resultat av de önskemål som inkommit från vuxenutbildningarna kopplat till vad de vill att Region Dalarna skall bidra med för att utveckla validering hos vuxenutbildningen. Ett förslag som framkommit är att åter starta upp yrkeslärarnätverken. De här nätverken startades under tiden då arbetet inom den regionala stödstrukturen för validering inom vuxenutbildningen i Dalarna, Dalarnas Valideringscentrum (DVC) var aktivt. När sedan DVC lades ned så försvann även nätverken och med det även yrkeslärarnas tillgång till ett forum att samlas i för att stötta varandra och dela erfarenheter. Att starta upp nätverken igen skulle kunna möjliggöra samverkan mellan yrkeslärarna och där de dessutom tillsammans skulle kunna börja utveckla gemensamma metoder för validering. Och också kunna göra det med utgångspunkt i just Inspirationshandboken. Det skulle i sin tur kunna bidra till ökad likvärdighet och tillgänglighet till validering i våra kommuner.

Något annat som framkom i kartläggningen som angeläget att prioritera är vikten av att alla aktörer tillsammans finner en hållbar lösning efter att projekt Validering Dalarna är slut. Hur arbetar alla involverade aktörer vidare med validering efter projektets slut i våra egna verksamheter och hur gör vi det tillsammans utifrån samverkanstrappans olika trappsteg?

Avslutningsvis har kartläggningen också påvisat vikten av att vi tillsammans behöver bygga en bro mellan branschvalidering och utbildningsvalidering. Det eftersom, oavsett om vi pratar om bransch- eller utbildningsvalidering, är det samma kunnande som efterfrågas. Det är resultatet efter valideringen som skiljer sig, i form av intyg, certifikat, betyg, yrkesbevis och kompletterande utbildning med mera. Det som är intressant inom det här spåret är att det redan finns mycket kunskap att inhämta lärdomar från den pågående satsningen inom branschvalidering kock i Dalarna.

Efter projektinformationen var det dags för mötets stora programpunkt som Ronny Björn, chef på Vägledningscentrum i Borlänge kommun var inbjuden att hålla i. Ronny fick faktiskt förfrågan från Dalarnas valideringsnätverk om att gästföreläsa för dialoggruppen redan 2022, så att det nu blev verklighet var förstås efterlängtat. I Ronnys föreläsning En valideringsresa i Borlänge – "från småbåtar till färja" tog han med oss på den gedigna utvecklingsresa de gjort då de kopplat validering inom yrkesutbildningen i Borlänge kommun. En utvecklingsresa som Ronny beskrev att den till viss del började med en enkät från Region Dalarna 2020. Enkäten syftade till att samla in ett kunskapsunderlag över hur vuxenutbildningarna i Dalarna kommunicerar ut information om validering till olika målgrupper. När de sedan besvarat enkäten berättar Ronny som känslan som infann sig hos dem: ”Vi behöver göra någonting förstod vi”. De började med att skapa en tvärgrupp där olika kompetenser och yrkesroller var representerade. De startade även upp diskussioner och dokumenterade. Allt med målet att: ”Skapa en gemensam förståelse för validering”.

De gjorde även en omvärldsbevakning för att lära av hur andra hade gjort. Bland annat genom att kontakta Region Gävleborg. Det efter att ha tagit del av deras inspirationsföreläsning, på ett dialoggruppsmöte, om deras regionala stödstruktur för validering, Validering Gävleborg. De arbetade även fram dokumentet Information och rutin inledande kartläggning och validering.” Det i syfte att få en enhetlig syn på validering hos all personal i den egna verksamheten och även hos deras upphandlade aktörer: ”Det var viktigt att sprida vad som gäller och arbeta med det men också fylla på när det behövdes”, beskrev Ronny. En annan del i utvecklingsarbetet var att visualisera valideringsprocessen i bild. Något de gjorde med utgångspunkt i kartläggningsprocessens olika steg.

Tydligare information och kunskap om vilka olika vägar som finns in till validering för personer i Borlänge är ett annat område de valt att prioritera. Bland annat genom att information om validering fått en tydligare plats på deras hemsida. Internt satsar de också på att öka kunskapen om validering genom att erbjuda utbildning och kunskap för all personal. Bland annat genom att personalen fått delta på:

-Skolverkets webbutbildning i validering Valideringsarbetet i teori och praktik- en introduktion.

-Skolverkets webbinarier

-Universitetskursen Validering i praktiken 7,5 hp

-Utbildningsdagarna för DalaWux personal inom Region Dalarnas projekt Validering Dalarna.

Ronny nämnde även vikten av att, utöver fortbildning, även hålla valideringsfrågan aktuell i det vardagliga arbetet. Något som de själva gör bland annat genom diskussion mellan lärare i yrkesutbildningar och i ämneslag samt i dialogmöten med validerande skolor. Och också faktiskt genom att våga ställa frågor direkt till Skolverket. För allt det här menar Ronny ”Det bidrar tillsammans till fler valideringar!”

Innan det var dags att avrunda dialoggruppsmötet hanns det också med att lyfta ett antal frågor och reflektioner som Ronny hade förberett. Det gav spännande inspel från deltagarna och också en möjlighet för Ronny att sammanfatta var de befinner sig i dag. Och för oss deltagare var det givande att så detaljerat få lära om hur de i Borlänge har lyckats förflytta sig. Från att ha en ganska spretig syn på validering till att idag byggt upp en tydlig struktur där alla är inkluderade och där informationen om validering är tillgänglig både internt och externt.

Ett stort tack till dig Ronny för en fantastisk föreläsning. Vi vill också tacka alla deltagare och även Sandra Berndt och Maria Boberg Andersson från Vuxenutbildningen i Borlänge för era intressanta inlägg i Ronnys föreläsning.

Tillbaka