Satsningar på suicidprevention i Vansbro
Pressmeddelande – 5 december 2022
Under december kommer Region Dalarna att informera Vansbros invånare om psykisk hälsa och suicidprevention genom riktade kommunikationsinsatser. "Syftet är att sprida kunskap om att det finns hjälp att få om man själv eller någon i ens närhet mår dåligt" säger Cecilia Tegelberg, suicidpreventionssamordnare.
I Dalarna tar ungefär 50 personer sina liv varje år – en betydande del av dem är män.
– De normer och förställningar som omger hur en man ska vara kan leda till att män drar sig för att söka hjälp och stöd vid psykisk ohälsa, vilket kan bidra till en ökad risk för suicid, säger Cecilia Tegelberg.
Bland suicidtalen sticker Vansbro kommun ut därför görs ett riktat preventivt arbete. Under vecka 49 kommer ett utskick med information om psykisk hälsa hos män att skickas till alla män i åldern 40 år och uppåt som är bosatta i kommunen.
– Vi vill att fler män ska känna att det är okej att söka vård vid till exempel stress, nedstämdhet eller oro. För att förhindra att fler ser suicid som en utväg behöver vi informera om hur psykisk ohälsa kan te sig och om de kontaktvägar till stöd och hjälp som finns, säger Cecilia Tegelberg.
Utöver detta har Region Dalarna, i samverkan med Vansbro kommun, Vansbros vårdcentral och specialistpsykiatri, tagit fram en broschyr med kontaktuppgifter till ett flertal kommunala och regionala stödfunktioner som invånare kan vända sig till vid exempelvis ekonomiska svårigheter, beroende, depression och kriser. Broschyren kommer att skickas ut till samtliga personer som är bosatta i Vansbro kommun.
– Psykisk hälsa är en förutsättning för en fungerande vardag och en god livskvalitet. Vi vill med hjälp av olika åtgärder förebygga att fler barn mister sin pappa, fler föräldrar förlorar sin son, eller att någon mister sin partner genom att påvisa alternativa vägar, säger Cecilia Tegelberg.
Om du eller någon i din närhet inte mår bra
Om du är orolig för någon i din närhet som inte mår bra – ha modet att fråga hur personen mår och ta tiden att verkligen lyssna på svaret. Att samtala är bra på många sätt, och kan bidra till att hålla hoppet uppe. Kanske till och med bidra till att hitta en väg framåt och se en lösning som en inte trodde fanns. Det är viktigt att vi vågar bryta tystnaden och stigmat kring suicid och visa på det stöd som finns.
Så söker du hjälp
- Ring sjukvårdsrådgivningen 1177 (öppet dygnet runt).
- Ring 112 om du mår mycket dåligt eller har tankar eller planer på att ta ditt liv.
Kontaktpersoner
-
Cecilia Tegelberg
Suicidsamordnare vid utvecklingsenheten, Region Dalarna -
Presstjänst
Presstjänst