Ny verksamhet ska ge stöd till kvinnor med förlossningsrädsla
Pressmeddelande – 23 januari 2025
Vid årsskiftet gick barnmorskorna från Din barnmorska och Auroraverksamheten samman i en ny verksamhet, Aurora 2.0, för att möta kvinnor med förlossningsrädsla.
Från och med årsskiftet har en ny grupp, bestående av barnmorskor i projektet Din barnmorska och den ordinarie Auroraverksamheten, bildats.
– Tillsammans med läkare, barnmorskor och chefer har vi noggrant sett över vad som fungerat bäst i både projektet och den tidigare Auroraverksamheten. Vi slår nu ihop två grupper av kompetenta medarbetare, det är det bästa från båda som nu ligger till grund för Aurora 2.0. Vi är i uppstartsfasen och kommer att fortsätta vrida och skruva på detaljerna efter hand, säger Åsa Nyström, avdelningschef på förlossningen.
Projektet Din barnmorska har sedan hösten 2022 inkluderat över 200 patienter. Målet var att minska oro och skapa trygghet genom att erbjuda kontinuitet – samma barnmorska under graviditet, förlossning och eftervård. Under projekttiden kunde kvinnor med förlossningsrädsla välja att få hjälp via Din barnmorska eller inom den befintliga auroraverksamheten. Auroraverksamheten vänder sig till kvinnor som känner en uttalad rädsla inför att föda barn och utgör ett komplement till den hjälp kvinnan kan få av sin barnmorska på mödravårdscentralen.
I projektet ingick beredskap dygnet runt för barnmorskan i anslutning till förlossning, något som inte kommer att fortsätta i den nya arbetsmodellen.
– Det har varit svårt att upprätthålla kontinuitet vid exempelvis sjukdom, samtidigt som vi har behövt möta kraven på dygnsvila. För den gravida har vi också sett att det viktigaste kanske inte är att träffa exakt samma barnmorska, men att mötas av en bekant och trygg person med kompetens kring förlossningsrädsla. Genom att planera och fördela passen på förlossningen ökar chansen att kvinnan även fortsatt möter en barnmorska från gruppen, säger Åsa Nyström.
En annan skillnad från projekttiden är att den gravida kvinnan behåller sin ordinarie barnmorskekontakt under hela graviditeten, och där den nya auroraverksamheten sätter fokus på den del som handlar om förlossningsrädsla. Den nya verksamheten ska fortsätta erbjuda kvinnor med förlossningsrädsla en individanpassad och evidensbaserad vård, med målet att minska oro och rädslor inför förlossning och främja positiva födelseupplevelser för både kvinnorna och deras familjer.
– Vi har en engagerad grupp som tycker det är kul att få fortsätta arbeta med det här, även om det såklart också finns en sorg för att projektet inte kommer fortsätta på samma vis. Våra medarbetare från både Din barnmorska och auroraverksamheten gör ett fantastiskt jobb, och nu samlar vi deras kompetens för att bygga vidare tillsammans, säger Åsa Nyström.
Under 2025 planeras en utbildningssatsning kring förlossningsrädsla för att stärka samtliga barnmorskor på förlossningen med ytterligare kunskap inom området.
– Det är oerhört viktigt att ta förlossningsrädsla på allvar. I värsta fall kan det leda till depression, PTSD eller svårigheter att knyta an till barnet. Men det är också viktigt att stärka kvinnors autonomi, självförtroende och trygghet för att motverka psykisk ohälsa och också främja långsiktig reproduktiv hälsa, där det här stödet kan göra att man vågar skaffa fler barn, säger Åsa Nyström.
Arbetet kommer att följas upp framöver för att kunna utvärdera och hitta förbättringspotential.
– I Dalarna ska alla kvinnor och deras familjer känna sig trygga hela vägen – före, under och efter – graviditet. Genom att implementera delar av projektet Din Barnmorska i ordinarie verksamhet skapar vi en vårdkedja där kvinnor kan känna tillit och trygghet genom hela sin vårdresa. Det här är ett viktigt steg mot att göra Dalarna till en ledande region där kvinnor får det stöd de behöver för att känna sig stärkta och sedda i livets viktigaste ögonblick, säger Sofia Jarl (C), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Kontaktpersoner
-
Presstjänst
Presstjänst -
Åsa Nyström
Avdelningschef, förlossningen Falun -
Presstjänst
Presstjänst