Person åker skidor i vinterlandskap

Ny studie undersöker förekomst av bradyarytmier och pacemaker hos Vasaloppsåkare

Pressmeddelande – 29 oktober 2024

En studie gjord av Niclas Svedberg, överläkare vid kardiologen, Falu lasarett och doktorand på Uppsala universitet visar ökad risk för bradyarytmier (onormalt låg hjärtfrekvens) samt risk för framtida behov av pacemaker hos konditionsidrottare. Detta leder dock inte till en ökad dödlighet hos dessa individer, och den positiva effekten av träning förblir oförändrad.

Syftet med denna studie är undersöka förekomsten av bradyarytmier och pacemakerimplantationer hos konditionstränade individer jämfört med befolkningen i stort.

–Fysisk aktivitet har stora positiva hälsoeffekter och leder till en minskad risk för bland annat hjärt-kärl-sjukdom och tidig död. Det är dock känt att det är vanligare med olika typer av bradyarytmier hos individer som hållit på med konditionsidrott på högre nivå under en längre tid än hos allmänheten. Om detta också leder till en ökning avseende pacemakerimplantationer samt hur det går för dessa individer är däremot mindre känt. I studien undersöker vi hur uthållighetsträning påverkar risken för bradykardi och pacemakerimplantationer, inklusive skillnader mellan könen samt långsiktiga effekter, säger Niclas Svedberg.

Studien omfattar drygt 209 000 Vasaloppsåkare, varav över 82 000 är kvinnor, jämfört med drygt 530 000 personer från befolkningen, inklusive knappt 175 000 kvinnor. Vasaloppsåkarna har också delats in efter resultat och antal lopp för att studera effekten av träningsintensitet och träningslängd.

Studien visade att åkare hade en ökad risk för både långsam hjärtrytm och behov av pacemaker jämfört med befolkningen i stort. Denna effekt kunde endast ses hos manliga skidåkare, för kvinnliga skidåkare var risken i paritet med den hos befolkningen i stort. Detta kan delvis förklaras av att kvinnor först senare börjat delta i Vasaloppet i större utsträckning och att uppföljningstiden därför inte är lika lång, man kan också spekulera i om det finns fysiologiska orsaker till denna skillnad.

Studien visade också att det fanns en koppling till träningslängd samt intensitet, de åkare som hade fullföljt flest lopp och hade de snabbaste åktiderna hade den högsta risken.

Viktigt att belysa är att denna ökade risk för bradykardier samt pacemakerimplantationer inte medförde någon ökad risk för förtida död. Skidåkare, oberoende av om de hade bradykardi eller pacemaker, hade en betydligt lägre dödsrisk än den övriga befolkningen.

– Den här studien är viktig då det är den första i sitt slag som undersöker vilka effekter en träningsrelaterad låg puls kan ha senare i livet. Och även om det ser ut att medföra en ökad risk för att erhålla en pacemaker så är det betryggande att det inte leder till en ökad dödlighet. Man ska utan förbehåll uppmuntra befolkningen att vara fysiskt aktiv, säger Niclas Svedberg.

Relaterade länkar

Läs pressmeddelandet på mynewsdesk.com
Tillbaka