Antoine och Daed

Antoine Hayek och Daed Habach kommer från Syrien och valde efter avslutad praktik att flytta till Leksand för att jobba som tandläkare.

Våren 2024 kom den första kullen med 15 KUT-studenter till Dalarna för att utföra praktik på handledningskliniken Origo i Falun inom ramen för samarbete mellan Folktandvården Dalarna och KI. KUT står för Kompletterande utbildning för tandläkare med utomeuropeisk examen. Två av dessa studenter heter Antoine Hayek och Daed Habach.

Tony och Daed.jpg

Valde att flytta till Leksand

Antoine och Daed valde efter utförd praktik att flytta från Stockholm till Dalarna för att arbeta på Folktandvården; Daed i Leksand och Antoine i Rättvik. De båda bor sedan augusti i Leksand.

Ursprungligen kommer Antoine och Daed från Syrien och kom till Sverige 2014 respektive 2016. De har jobbat sedan 90-talet som tandläkare både i Syrien och i Saudiarabien. Tiden i Sverige innan KUT-programmet hade de jobb som tandvårdsbiträde och tandsköterska. Tack vare praktik på handledningskliniken Origo i Falun fick de sätta sin fot i Dalarna för första gången. 

– När vi pratade med bekanta om att vi skulle till Dalarna, fick vi bara höra hur kallt det är här, men när vi kom första gången i februari blev jag chockad över att det inte var mycket kallare än i Stockholm, berättar Daed.

Reste runt till kliniker i Dalarna

Under praktiken anordnades en resa för att hälsa på olika kliniker runt om i Dalarna som studenterna ville se mer av. Resan var betydande för Daed och Antoine; Daed blev störtförälskad i Leksand. 

– Det var så bra att vi kunde få jobb på olika kliniker nära varandra, i Leksand och Rättvik. Vi vill inte jobba på samma klinik för att enklare kunna att hålla isär jobb och privatliv, säger Antoine som tycker om att bo i en mindre stad.

– Det bästa med Dalarna är alla trevliga och tacksamma människor, patienter såväl som kollegor. Jag har också fått reda på något nytt om mig själv, jag uppskattar naturen! Det är så vackert här, fortsätter Daed.

Viktigt program för delaktighet i svensk tandvård

De båda beskriver KUT-programmet som en jätteviktigt grund att stå på för att komma in i tandvården i Sverige. Något de har stor nytta av idag och gör att de känner sig trygga i sin yrkesroll som tandläkare. Antoine kunde ha fått svensk tandläkarlegitimation genom praktisk tjänstgöring under 6 månader, men valde KUT-programmet.

– Vi är så tacksamma för samarbetet vilket ju faktiskt ledde oss till Dalarna. Kulturen i Sverige är annorlunda. Här jobbar vi förebyggande med både barn och vuxna. Och patienterna vill ha koll på sina tänder. I Syrien och Saudiarabien uppsöker man  tandvården bara vid akuta problem eller estetiska förändringar. Att se resultatet av den förebyggande vården är fantastiskt, framförallt det man gör för barn, säger Antoine.

– En annan stor skillnad är också förskrivning av mediciner, här finns kontroller och riktlinjer för när man skriver ut mediciner, fyller Daed i.

I februari 2025 kommer nästa grupp med studerande på KUT-programmet för att utföra sin praktik under 16 veckor.