Årsrapport 2024
Här nedan kan du läsa om årsrapporten för 2024 samt ta del av årsstatistiken.
Här nedan kan du läsa om årsrapporten för 2024 samt ta del av årsstatistiken.
För vissa av sjukdomarna är det intressant om smittan har skett utomlands eller inhemskt i Sverige, för dessa anges de inhemska fallen inom parentes.
Anmälningspliktiga sjukdomar som har ökat eller har en fortsatt förhöjd nivå:
ESBL carba – ökar i Dalarna och hela landet vilket är oroväckande då behandlingsalternativen är få. Rationell antibiotikaanvändning och god följsamhet till vårdhygieniska rutiner är viktigt för att begränsa ökningen. Region Dalarna antog 2023 det så kallade 10-punktsprogrammet som styrdokument för att motverka antibiotikaresistens. Mer information om 10-punktsprogrammet finns här: Styrdokument mot antibiotikaresistens - Region Dalarna
VRE, VancomycinResistenta Enterokocker – Region Dalarna har tidigare varit förskonat från VRE-utbrott, men under 2024 inträffade tre mindre utbrott. Tack vare snabba åtgärder från de drabbade verksamheterna och VNS/lokalvård kunde utbrotten stoppas i ett tidigt skede. Personer kan vara bärare av multiresistenta bakterier utan att veta om det. Därför är det alltid viktigt med noggrann städning och följsamhet till basala hygienrutiner för att förebygga smittspridning i vård och omsorg.
GAS, betahemolyserande grupp-A-streptokocker, invasiv infektion – efter en nedgång av antalet fall under pandemiåren sågs en ökning under 2023, 2024 innebar fortsatt ett relativt högt antal fall. Grupp A-streptokocker sprids mer under vinter – vår men förekommer året runt.
Kikhosta – efter anmärkningsvärt få eller till och med inga fall under pandemiåren innebar 2024 rekordmånga fall i Sverige och Dalarna. Orsaken är sannolikt att minskad spridning till följd av restriktioner under covid-pandemin ledde till minskad immunitet i befolkningen. Ökad provtagning kan också ha betydelse. Kikhosta kan orsaka livshotande sjukdom hos spädbarn. Trots det höga antalet fall har antalet allvarliga fall varit lågt, en möjlig orsak kan vara att kikhostevaccin erbjuds kostnadsfritt till gravida i Region Dalarna sedan 2023.
Mycoplasma – ingen anmälningspliktig sjukdom men i likhet med kikhosta har ett kraftigt ökat antal fall setts under hösten 2024. Även här är orsaken sannolikt en minskad immunitet i befolkningen efter pandemiåren.
Gonorré – kraftig ökning 2023, fortsatt många fall 2024 men ingen fortsatt ökning. Liknande trend i övriga Sverige med ökning 2023 som börjat plana ut 2024. Informationskampanj med syfte att minska smittspridningen har genomförts under 2024.
Klamydia – minskar i Dalarna och i Sverige. Det är oklart varför klamydia minskar samtidigt som gonorré ökar, Folkhälsomyndigheten och vissa regioner har analyserat siffrorna men ingen entydig förklaring har hittats.
Salmonella – 2023 innebar en ökning och 2024 sågs fortsatt många fall. Fallen kan kopplas till många skilda orsaker, bland annat importerade ägg samt importerade vegetabilier och fröer. Livsmedelsverkets rekommendation är att man inte bör äta råa importerade ägg (undantaget om de kommer från våra nordiska grannländer).
Anmälningspliktiga sjukdomar som inte har ökat men som förtjänar att nämnas av andra orsaker:
Covid-19 – till skillnad från tidigare år har det inte inträffat någon topp i smittspridningen under vintern 2024-2025, vilket bidragit till det låga antalet fall 2024. Tidigare har nya, mer smittsamma varianter drivit på smittspridningen och kallare väder har varit gynnsamt för spridningen, även om covid-19 inte har visat samma vintersäsongsberoende spridningsmönster som influensa och RS-virus.
Mässling - Dalarna har inte haft några fall av mässling på många år men flera andra regioner har rapporterat importfall senaste året. Täckningen i barnvaccinationsprogrammet, där mässlingsvaccin ingår, är god i Sverige. Men i många andra länder har täckningen försämrats pga belastning på hälso- och sjukvårdsystemet under covid-19 pandemin. Andra möjliga orsaker till försämrad vaccinationstäckning är vaccinrädsla/-skepsis, logistiska svårigheter eller krig.
Dengue – ingen ökning av fall i Dalarna 2024 men dramatisk ökning i många varmare länder i Asien, Afrika och Sydamerika. Antalet fall i världen har mer än fördubblats från 2023 till 2024. Myggorna som sprider sjukdomen blir vanligare i södra Europa, där det förekommer fall. Ett varmare, blötare klimat och ökad urbanisering är möjliga orsaker till den snabba ökningen globalt.