Utbildningar

Samlade utbildningar och utbildningsmaterial STI.

Andrologiutbildning

Hur ser mäns sexuella hälsa ut? Hur kan vi stötta och hjälpa de som har problem? Välkommen att anmäla dig till en digital utbildning om andrologi. Föreläsare är Malin Drevstam samt Stefan Arver. Målgrupp är främst personal inom primärvård och ungdomsmottagning men alla med intresse för ämnet är välkomna att delta. För mer information samt länk till anmälan - klicka här. 

Lunchföreläsning om STI

Antalet fall av sexuellt överförbara infektioner ligger fortfarande på en allt för hög nivå och vi måste öka medvetenheten både i samhället och inom vården. Vården bör sträva efter låg tröskel när det gäller provtagning samt bli bättre på att informera om STI. Vi har under året erbjudit korta lunchföreläsningar för att bättra på kunskapen om våra vanligaste STI-er. Nu återstår endast en föreläsning,  den 19/11 med tema syfilis. Målgruppen är all personal som kommer i kontakt med patienter så passa på att uppdatera dina kunskaper. Klicka här för att erhålla länk samt mer information. 

Webbinarium om smittfri hiv

Personer som lever med hiv åldras som alla andra och ska vända sig till hälso- och sjukvårdspersonal med allt som inte rör hivinfektionen. Det innebär att de kommer att söka vård hos dig. Vet du det du behöver veta om hiv? Passa på att anmäla dig till ett intressant webbinarium där vi får lyssna till föreläsare från Folkhälsomyndigheten, smittskyddsläkare samt personer som lever med hiv. Målgrupp är alla som möter patienter inom region samt kommunal vård, tandvård men alla med intresse för frågan är välkommen att delta. För mer information samt anmälan, klicka här för att läsa mer. 

Inbjudan till SRHR-konferens

Folkhälsomyndigheten arrangerar en digital SRHR-konferens  tillsammans med Region Örebro, Region Dalarna, Region Västmanland, Region Sörmland, Region Uppsala och Region Gävleborg. Målgruppen är chefer, beslutsfattare, verksamhetsutvecklare och strateger då vi tillsammans behöver arbeta för att stärka hälso- och sjukvården i frågor som rör sexuell hälsa, men alla som är intresserade av frågan är välkomna att delta.

Sexuell- och reproduktiv hälsa och rättigheter är en del av hälsan som helhet och bör inkluderas i hälsan likvärdigt som andra behov så som sömn, fysisk aktivitet, social samvaro och kost. Däremot är det ett område som ofta glöms bort. Under dagen 5/12 kommer vi bland annat att få en presentation av den nya  Nationella STI/HIV-strategin, Nationella SRHR-handlingsplanen, Socialstyrelsens undersökning av regionernas arbete kring SRHR samt föra en dialog kring vad som görs idag och hur vi kan arbeta framåt. Konferensen är kostnadsfri. Klicka här för att se program samt länk till anmälan. 

Kondomkunskapsutbildning

Kondom är det bästa skyddet mot STI och oönskad graviditet. Därför är det viktigt att öka kondomanvändningen, främst bland unga och unga vuxna vilket är den enskilt viktigaste biten i det preventiva arbetet. För att motivera till ökad kondomanvändning krävs att personal som möter unga och unga vuxna, har vissa baskunskaper om kondomer, som till exempel storlek och funktion.

Nu kan du som känner dig ovan att prata om kondomer gå en kostnadsfri digital basutbildning om kondomanvändning. Syftet är att ge personal ökad kunskap och verktyg för att kunna motivera till kondomanvändning i mötet med unga.

Utbildningen tar cirka 40-60 minuter och det går att pausa utbildningen för att fortsätta vid ett senare tillfälle.

Gå in på länken för att registrera ett konto. Därefter har du två månader på dig för att färdigställa utbildningen, därefter avaktiveras kontot. Det går dock att registrera sig på nytt om det finns behov för det.