Antikonception

Reviderat 2024-01-01. Tillägg miljöhänsyn val av preventivmedel.

Förstahandspreparat

Depo-Provera (medroxiprogesteronacetat) - p-spruta
Desogestrel* - mellanpiller
ellaOne (ulipristalacetat) - akut p-piller, receptfritt, ej förmån
Mirena (levonorgestrel) - hormonspiral
Nexplanon (etonogestrel) - p-stav
Prionelle 21/28 (etinylestradiol + levonorgestrel)- p-piller 21/7

Övriga rekommenderade preprat
Estrelen/Dizminelle* (drospirenon + etinylestradiol) - p-piller 24/4
Kyleena (etonogestrel) - hormonspiral
Ornibel (etinylestradiol + etonogestrel) - p-ring, ej förmån
Slinda (drospirenon) - mellanpiller, ej förmån

_________________________________________________________________

Rekommendationerna anges i bokstavsordning inom respektive läkemedelsgrupp. För eventuell ytterligare rangordning se text nedan. 

* = generiskt utbyte på apotek

Individuell rådgivning är av största vikt och alla som söker för preventivmedelsrådgivning bör få information om samtliga tillgängliga metoder. Långverkande metoder såsom spiral och p-stav är det mest effektiva skyddet mot graviditet.

Se även Läkemedelsverkets behandlingsrekommendation samt Region Dalarnas Vårdprogram Preventivmedelsrådgivning (intern länk, nås endast av regionanställda) för praktisk vägledning.

Preventivmedel rekommenderas till ca 6 mån efter sista mens (förmodad menopaus).

Preventivmedel med läkemedelsförmån är kostnadsfria för kvinnor som inte fyllt 21 år. Region Dalarna subventionerar därutöver samtliga hormonella preventivmedel för kvinnor som inte fyllt 26 år. Förskrivaren ska ha en arbetsplatskod i Dalarna och receptet märkas med texten ”Subvention Region Dalarna”. Patientavgiften är 200 kr/årsförpackning (50 kr/3 månader och 100 kr/6 månader). Tänk dock på att förskrivning av preparat inom förmånen sparar pengar, och ger övriga företag incitament att vara inom förmånen.

Läkemedelsavdelningen tillhandahåller en lista över aktuella preparat och priser och som uppdateras minst två gånger per år. (Intern länk, nås bara i Region Dalarnas nätverk).

Kombinationspreparat – p-piller, p-plåster, p-ring

Preventivmedel med en kombination av östrogen och gestagen ger ett regelbundet blödningsmönster, möjlighet att förskjuta mensen och att glesa ut blödningsintervallen. De minskar mensvärk och blödningsmängd, sänker den totala cancerrisken, minskar risken för ovarialcystor och uppåtstigande infektion, bevarar fertiliteten och orsakar som regel inte viktuppgång.

Kombinerade monofasiska preventivmetoder kan användas utan uppehåll för att minska menstruationsrelaterade besvär. Om blödning uppstår kan 4 dagars uppehåll göras med bibehållen preventiv effekt.

I första hand väljs ett kombinerat p-piller med 30 mkg etinylöstradiol och 150 mkg levonorgestrel (till exempel Prionelle), på grund av något lägre risk för venös trombos.  Vid gestagena biverkningar byts till en kombination av etinylöstradiol och drospirenon (till exempel Estrelen), då drosperinon har en mer uttalad antiandrogen effekt. Om inget kombinerat preparat inom förmånen fungerar för patienten kan det av milöhänsyn vara lämpligt att välja p-piller med estradiolvalerat (Qlaira eller Zoely) eller med estetrol (Drovelis).

Kombinerade p-metoder ska inte användas av kvinnor som har eller har haft venösa eller arteriell blodpropp, migrän med aura, bröstcancer, akut intermittent porfyri, inflammatorisk tarmsjukdom, SLE, diabetes med kärlkomplikationer eller om hereditet finns för tromboembolism (föräldrar/syskon). Andra kända riskfaktorer för venös blodpropp som rökning, fetma samt uttalade åderbråck måste beaktas. Kombinerad p-metod bör inte ges till rökande kvinnor > 35 år. Vid avsaknad av kontraindikationer kan en kvinna fortsätta med kombinerad metod till ålder för förmodad menopaus. 

Förstahandsval

  • Prionelle 21/28 – 30 µg etinylöstradiol och 150 µg levonorgestrel

Andrahandsval

  • Estrelen – 30 µg etinylöstradiol och 3 mg drosperinon
  • Ornibel – vaginalring etinylestradiol 15 µg/24h och etonogestrel 120 µg /24h, ej förmån

Gestagena metoder

Gestagena metoder skyddar mot livmodercancer och har god effekt mot mensvärk. De är inte förenade med en ökad risk för venös trombos. Kontraindikationer är tidigare bröstcancer samt svår leversjukdom. Förändrat blödningsmönster är vanligt och information om detta kan öka följsamheten. P-stav och hormonspiral ger det mest effektiva skyddet mot graviditet.

Perorala gestagener – mellanpiller / östrogenfritt p-piller

Mellandoserade gestagenpiller ger ett lika säkert skydd mot graviditet som kombinerade p-piller.Det finns två sorter, desogestrel samt Slinda (som inte ingår i högkostnadsskyddet).

P-spruta

P-sprutan är ett högdoserat gestagenpreparat som inte rekommenderas till kvinnor <19 år pga risk för negativ påverkan på den slutliga benmassan. Bentäthetsmätning kan övervägas om p-spruta ges >2 år till en kvinna som är över 45 år och har ytterligare riskfaktorer för benskörhet. Hos kvinnor över 45 år kan behandlingen glesas ut. Se Vårdprogram Preventivmedelsrådgivning (intern länk, nås endast från Region Dalarnas nätverk). Efter avslutad behandling kan amenorré och infertilitet kvarstå upp till 18 månader. 

Depo-Provera – medroxiprogesteron 150 mg/ml.

Gestagen för implantation– p-stav

Det mest effektiva reversibla skyddet mot graviditet. Hög följsamhet. Blödningsmönstret kan förbättras under upp till 6 månader efter insättning.

  • Nexplanon – etonogestrel

Hormonspiral 

Av de hormonella metoderna innebär hormonspiral minst systempåverkan och kan användas oavsett ålder och paritet. Den minskar blödningsmängd, anemi och risk för livmodercancer. Hormonspiral kan ge småblödningar initialt och därefter sparsamma blödningar eller amenorré. Idag finns flera varianter med olika halt av levonorgestrel. Mirena minskar blödningen mest effektivt och godkänt som antikonception i åtta år. Kyleena har lägre hormonhalt och är något mindre, godkänt som antikonception i fem år. Jaydess, som är mest lågdoserad, behöver bytas efter tre år.

Mirena – levonorgestrel 52 mg
Kyleena – levonorgestrel 19,5 mg

Postkoital antikonception

Den mest effektiva akuta preventivmetoden är kopparspiral. Förutom att skyddet är nästan 100 % vid insättning upp till 5 dygn efter ett oskyddat samlag får kvinnan en kvarstående preventivmetod.

  • ellaOne – ulipristal. En tablett tas så snart som möjligt och inte senare än 120 timmar (5 dygn) efter oskyddat samlag. Effektiviteten är högre än för levonorgestrel, men interagerar med hormonella preventivmedel se Vårdprogram Preventivmedelsrådgivning (internt dokument, nås endast via Region Dalarnas nätverk). Receptfritt, ej förmån.