Allmänt om antibiotika

Reviderat 2024-01-01. Redaktionella ändringar

Antibiotikaanvändning har stark koppling till resistensutveckling. Resistens är sällan reversibel och varje ny antibiotikakur ger de resistenta bakterierna fördelar. Nyttan av antibiotikabehandling måste avvägas med omsorg. Ge alltid rökare råd om rökstopp i samband med luftvägsinfektion.
 
Strama har sedan många år haft som mål att antal antibiotikarecept/1000 invånare och år i öppenvård ska vara <250. Förskrivningen har successivt minskat och närmat sig målet. Under pandemiåret 2020 minskade den ytterligare till 222 recept/1000 invånare och år. Minskningen skedde fr a avseende luftvägsantibiotika. Vi ser nu en återgång mot 250 recept. Stramas mål är att fortsatt ha verksamma antibiotika mot svåra och livshotande sjukdomar eller där man får komplikationer, samtidigt som man inte ska ge antibiotika till lindriga eller självläkande infektioner.
 
Fortsättningsvis gäller att vara uppmärksam på förskrivningen i bl a dessa situationer:
 
  • Akut bronkit inkl mycoplasma ingen nytta av antibiotika om normalt immunförsvar
  • Vid pneumoni första hand penicillin
  • Vid cystit nitrofuradantin eller pivmecilinam till både kvinnor och män
  • Minska användning av kinoloner i öppen- och slutenvård.
Dalarna har antagit Stramas ”10-punktsprogram mot antibiotikaresistens inom vård och omsorg” som styrdokument 2023. Strategier för detta är att vi ska förhindra smittspridning, använda antibiotika rationellt, optimera infektionsdiagnostik och minska behovet av antibiotika. Detta för att fördröja utvecklingen av ökad antibiotikaresistens så länge som möjligt.
 
För mer utförliga behandlingsrekommendationer finns Stramas app ”Strama Nationell” och i skriften "Behandlingsrekommendationer för vanliga infektioner i öppenvård" för både barn och vuxna (det så kallade Regnbågshäftet). 
 
Webbversion av appen finns via www.strama.se och Regnbågshäftet finns via www.folkhalsomyndigheten.se.
 
Barnrekommendationer avhandlas i princip inte här, men finns i Rekommenderade läkemedel för barn (pdf, 68 sidor) och i Regnbågshäftet/Stramas App.
 

Penicillinallergi finns beskrivet i ett eget avsnitt i kapitlet Luftvägs- och allergisjukdomar.