Sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen
Socialstyrelsen har tagit fram ett kunskapsstöd för hälso- och sjukvårdens arbete med sjukskrivning och rehabilitering.
Socialstyrelsen betonar i kunskapsstödet att en sjukskrivning behöver vara kvalitetssäker, patientsäker och jämlik med samma krav på vetenskap och beprövad erfarenhet som övrig hälso- och sjukvård. Sjukskrivning ska vara en aktiv åtgärd och ses som en integrerad del av vård, behandling och rehabilitering. Socialstyrelsens nationella kunskapsstöd är baserat på bästa tillgängliga kunskap och syftar till att stödja hälso- och sjukvården att uppnå god kvalitet, patientsäkerhet och jämlikhet i arbetet med sjukskrivning och relaterad rehabilitering genom ett systematiskt arbetssätt. Kunskapsstödet kompletterar Socialstyrelsens försäkringsmedicinska beslutsstöd (FMB) för olika diagnoser. Kunskapsstödet vänder sig i första hand till den som möter patienter, men även till beslutsfattare och chefer.
Hälso- och sjukvården behöver ibland samverka med andra aktörer för att underlätta patientens återgång till arbete eller inträde i arbetslivet. Det är viktigt att hälso- och sjukvården, patienten och de andra aktörerna vet vilka roller och uppdrag respektive aktör har och när de behöver involveras. De vanligaste samverkansaktörerna är arbetsgivaren, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen samt kommunens socialtjänst. För en fungerande samverkan behövs effektiva kommunikationsvägar mellan patient, hälso och sjukvård och övriga aktörer.
Sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen börjar när patienten söker vård för ohälsa som kan påverka arbetsförmågan och avslutas när patienten inte längre är i behov av sjukskrivning. Processen är indelad i tre delar:
- Försäkringsmedicinsk bedömning
- Sjukskrivning och rehabilitering
- Uppföljning
Bild: Sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen från Socialstyrelsens nationella kunskapsstöd ”Hälso- och sjukvårdens arbete med sjukskrivning och rehabilitering” 2023