Vad är en regional samverkans- och stödstruktur (RSS)?

I Sverige finns 24 RSS som representerar de 21 länen i landet och RSS Dalarna utgör en av dessa. RSS är utformade efter varje läns förutsättningar och behov.

De regionala samverkans- och stödstrukturerna (RSS) utgör en central aktör i att främja och stödja samverkan mellan kommuner samt mellan kommuner och regionen, inom områden och målgrupper som rör socialtjänsten, den näraliggande hälso- och sjukvården tillika regionens hälso-och sjukvård.

RSS verkar på länsnivå. I Sverige finns 24 RSS som representerar de 21 länen i landet och RSS Dalarna utgör en av dessa. RSS är utformade efter varje läns egna förutsättningar och behov varför RSS organisering varierar något mellan länen.

Sammantaget är RSS uppdrag att bidra till utvecklingen av en evidensbaserad praktik som innebär att verksamheterna ska tillämpa bästa tillgängliga kunskap i det enskilda mötet med patienter och brukare.

På nationell nivå bildar RSS:erna ett nationellt nätverk och ingår även i ett så kallat Partnerskap tillsammans med SKR och Socialstyrelsen.

Filmer om RSS

Utveckling av regionala samverkans- och stödstrukturer

Här kan du se en film om utvecklingen av de regionala samverkans- och stödstrukturerna (RSS) i alla län runt om i Sverige inom ramen för evidensbaserad praktik i socialtjänst och näraliggande hälso- och sjukvård.Film om RSSTill filmen som visas via Youtube

Bättre tillsammans - samverkan för en kunskapsbaserad socialtjänst

I den här filmen ges en övergripande beskrivning av hur lokala, regionala och nationella strukturer byggts upp och samspelar för att stärka stödet till kommunerna. Filmen är textad och är knappt 7 minuter lång.

Film Bättre tillsammans - samverkan för en kunskapsbaserad socialtjänst

Till filmen som visas på SKRs sida

Mer om de regionala samverkans- och stödstrukturerna (RSS)

Som ett led i utvecklingen till en kunskapsbaserad socialtjänst har en lång rad initiativ tagits från riksdag, regering, kommuner och myndigheter. Det har handlat om förändringar i lagstiftningen liksom olika nationella, regionala och lokala utvecklingsarbeten.

I regeringens betänkande ”Evidensbaserad praktik – till nytta för brukaren” (SOU 2008:18) uppmärksammades behoven av regionala stödstrukturer för evidensbaserad praktik. Där drogs slutsatsen att statens riktade stöd till huvudmännen bör vara långsiktigt och i första hand inriktat på stöd till strukturer som underlättar uppföljning och utvärdering av verksamheten, användning och implementering av ny kunskap, samt stärka forskningskompetensen inom socialtjänsten.

Betänkandet lade grund för att det under åren 2010–2015 träffades överenskommelser mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) för att ge stöd till att utveckla en evidensbaserad praktik (läs mer i avsnittet Kunskapsstyrning och evidensbaserad praktik).

I linje med överenskommelserna bildade kommunerna i varje län regionala samverkans- och stödstrukturer, även kallade RSS. Efter att överenskommelserna löpt ut ansvarar huvudmännen själva för finansieringen av stödstrukturerna och i vissa fall, som i Dalarna (läs mer i avsnittet RSS Dalarna), finansierar, länets femton kommuner och Region Dalarna den regionala samverkans- och stödstrukturen.

Läs mer:

Kunskapsguiden.se är en webbplats som samlar kunskapsstödjande produkter från Socialstyrelsen, andra myndigheter och aktörer. Här hittar du som arbetar inom socialtjänsten eller hälso- och sjukvården stöd och vägledning för dig och din verksamhet. Till Kunskapsguiden.se

Till Sveriges kommuner och regioner (SKR) om Regionala samverkans- och stödstrukturer RSS

Sammantaget är RSS uppdrag nationellt att stödja utvecklingen av en evidensbaserad praktik som är anpassad till regionala och lokala prioriteringar. RSS ska utgöra en part mellan den nationella nivån och den lokala (operativa) verksamheten inom kommunerna och i regionen.

  • RSS främjar samverkan och kunskapsutveckling. ​
  • RSS är en central part i socialtjänstens system för kunskapsstyrning. ​
  • RSS är dialogpart mellan den lokala, regionala och den nationella nivån, till SKR, statliga myndigheter med flera.​

I praktiken kan det innebära att RSS:

  • bidrar med ett regionalt utvecklingsstöd för t.ex. implementering av nationella kunskapsstöd (som t.ex. riktlinjer, handlingsplaner, vårdförlopp, vård- och insatsprogram VIP, ny kunskap och nya metoder).
  • bistår med metodstöd för att analysera lokala faktaunderlag som t.ex. Öppna jämförelser för att ta vara på kunskap och erfarenheter på ett lokalt plan.
  • stödjer förutsättningarna för praktiknära forskning, studier och regionalt samordnade utbildningar.
  • bidrar till underlag för huvudmännens politiska prioriteringar och strategier inom välfärdsområdet.

Bild evidensbaserad praktik

Till kunskapsstyrning och evidensbaserad praktisk

Kunskapsstyrning och evidensbaserad praktisk