Brukarinflytande
Här kan du läsa mer om arbetet med brukarinflytande i Dalarna. Arbetet görs inom Region Dalarna, länets kommuner och i civilsamhället.
Utgångspunkten är att patientens eller brukarens egna upplevelser och önskemål utgör en kunskapskälla som ska vägas samman med forskning och erfarenhet för att höja kvaliteten inom vård och omsorg i region och kommuner.
Målet är att:
- Patienter, brukare och anhöriga ses som medskapare i vård och stöd i verksamheter som rör psykisk hälsa, såväl på individ- som verksamhets- och systemnivå. Läs mer om arbetet på de olika nivåerna.
Brukarinflytande på olika nivåer - Öka kunskapen inom vård och omsorg om vikten av brukarens inflytande.
- Skapa rutiner inom region och kommuner för att tidigare informera och inhämta synpunkter från brukarrörelsen (föreningar inom psykisk hälsa och personer med psykisk ohälsa) vid verksamhetsförändringar och förbättringsarbeten.
- Stärka intresseföreningar inom psykisk hälsa att utveckla sin verksamhet
En samordnande funktion
En brukarinflytandesamordnare (BISAM) finns anställd i psykiatrins utvecklingsenhet för att arbeta med brukarinflytande och främja psykisk hälsa i regionen och länets kommuner.
BISAM samarbetar med föreningar inom psykisk hälsa och är en naturlig del i Dalarnas nätverk för psykisk hälsa samt i brukarråden i länet.
BISAM är även utbildad instruktör och erbjuder utbildningar i
MHFA- Första hjälpen till psykisk hälsa.
Brukarinflytande är att bygga förändringsarbetet utifrån hur brukarna beskriver och bedömer sina behov.
Det innebär att aktivt lyssna på brukarna, inte bara höra eller tro sig veta, utan aktivt lyssna och att agera utifrån det. Alltså fråga dom det gäller!
Det behöver vara en löpande dialog mellan vård/omsorg och brukarna på olika nivåer för att skapa möjlighet att att de kan beskriva sina behov och vad DE tycker skulle vara bra för att möta de behoven.
Se filmen: Inflytande som strategi för verksamhetsutveckling - 7 steg med Mårten Jansson, NSPH
- Handbok i brukarinflytande - NSPH
- Delaktighet och bemötande - Kunskapsguiden
- BUUUU-hjulet
- Socialstyrelsen Om vård och omsorgstagares delaktighet (pdf)
- NSPH´s skrift - Så vill vi ha det(pdf)
- Att ge ordet och lämna plats – Vägledning om brukarinflytande inom socialtjänst, psykiatri och missbruks- och beroendevård (socialstyrelsen.se)
- Delat beslutsfattande
- Patientforum
Personer som har behov av insatser och stöd från både hälso- och sjukvård och socialtjänst kan behöva samordning av insatser. SIP är ett verktyg som bidrar till ett helhetsperspektiv. På Uppdrag psykisk hälsa finns information, läs mer här: SIP – samordnad individuell plan | Uppdrag Psykisk Hälsa (uppdragpsykiskhalsa.se)
Klicka på respektive rubrik för att läsa mer:
Kontakt
Brukarinflytandesamordnare (BISAM)Therese Olsson
Telefon:
023-77 70 12
E-post: therese.olsson@regiondalarna.se