Egenmonitorering

Egenmonitorering ger våra invånare möjlighet att använda digital teknik för att mäta sina hälsorelaterade värden när det passar dem och var de än befinner sig.

Digitaliseringen måste börja där behoven är som störst; hemma hos sköra äldre och multisjuka med kroniska sjukdomstillstånd. Hälso- och sjukvården har nu startat ett pilotprojekt för egenmonitorering och du kan ta del av information löpande på denna sida.

Vad är egenmonitorering? Egenmonitorering innebär att invånare, med kroniskt sjukdomstillstånd, regelbundet kan mäta sina vitala värden som exempelvis blodtryck, blodsocker och puls med hjälp av olika digitala enheter. Genom att använda dessa enheter får individen en ökad medvetenhet om sin egen hälsa och möjlighet att snabbt upptäcka avvikelser från det normala. Dessutom kan egenmonitorering användas för att övervaka läkemedelsintag, kost och livsstil. Detta gör det möjligt för människor att ta ett aktivt ansvar för sin egen vård och hälsa.

Fördelar med egenmonitorering:

  • Bättre kontroll och delaktighet: För patienter innebär egenmonitorering en bättre kontroll över sin sjukdom och ökad delaktighet i den egna vården. Genom att kontinuerligt kontrollera sina värden och dela dem med vården kan patient och vårdgivare samarbeta mer effektivt.
  • Individanpassad vård: Vården har tillgång till uppdaterad och detaljerad information om patientens hälsa. Detta gör det möjligt för vården att erbjuda en mer individanpassad och proaktiv vård, där behandlingen skräddarsys efter varje individs behov.
  • Tidsbesparing och effektivitet: Genom egenmonitorering minskar behovet av frekventa besök på sjukhus eller vårdcentral. Det sparar tid för både patienter och vårdpersonal och gör vården mer effektiv.

Hur fungerar det? Invånare får tillgång till en rad olika digitala enheter som gör det enkelt att mäta sina hälsorelaterade värden. Dessa data kan sedan enkelt delas med vården. Vårdpersonalen har då tillgång till relevant information i realtid, vilket möjliggör snabba åtgärder och förbättrad vårdkvalitet.

Informationen på sidan kommer att uppdateras löpande under projektets gång.

 

Kontaktpersoner

Håkan LomanProjektledare

Telefon: 070-5408602
E-post: hakan.loman@regiondalarna.se

Rosalie JohnssonProjektledare Pilot Västerbergslagen

Telefon: 072-0850790
E-post: rosalie.johnsson@regiondalarna.se