Wallin Ahlström Sara
Jag är arbetsterapeut på Barn och Ungdomshabiliteringen Falu lasarett och har mångårig erfarenhet av arbete med barn och unga som har olika former av kognitiva funktionsnedsättningar. Mitt kliniska arbete innebär till stor del att hitta vägar att stötta kognitiva funktioner för att vinna självständighetsutveckling och öka vardagsfungerande. Detta är också riktningen som avspeglas i mitt doktorandprojekt. I december 2025 lägger jag fram min avhandling inom ämnet vårdvetenskap vid Institutionen Hälsa, Vård och Välfärd, Mälardalens Universitet. Min Doktorandtjänst om 50 % är förlagd på Centrum för Klinisk Forskning i Dalarna sedan januari 2019.
Projekt
Evaluation of MyTime, an intervention to increase Time-Processing Ability, facilitating everyday functioning in preschool children
Bakgrund
Ett stort antal personer i habiliteringens målgrupp har svårigheter med tidsuppfattning och tidshantering vilket försvårar deras möjligheter att klara sin vardag självständigt. Barn med olika typer av kognitiva funktionsnedsättningar som Myelo Meningo Cele (MMC), Cerebral, Pares (CP), Autism och ADHD riskerar att halka efter barn med typisk utveckling när det kommer till vardagsfungerande som en följd av begränsade kognitiva förmågor, tidsuppfattning inkluderat. Svårigheter med tidsuppfattning har negativ inverkan på vardagsfungerande i förskolan och kan på sikt öka risken för skolsvårigheter och att klara ett självständigt vuxenliv.
Målet med habiliteringens arbete är att stödet riktas mot att öka självständighet, vardagsfungerande samt inflytande och delaktighet i samhället. Habiliteringen saknar idag en tidig intervention som kan bidra till att nå mål med habiliteringens arbete. Genom att tidigt i barnets utveckling grunda för förståelse av tid skapas möjlighet att minska den klyfta till barn med typisk utveckling som annars bara ökar i takt med ålder.
Syfte
Det övergripande syftet är att utvärdera en intervention för att öka tidsuppfattning och vardagsfungerande hos förskolebarn i behov av särskilt stöd och barn med typisk utveckling 5-6 år.
Metod
Studie I är en Feasibility studie som testar interventionen MinTid med förskolebarn i förskolemiljön. Den inkluderar både barn i behov av särskilt stöd och barn med typisk utveckling. Studien undersöker också barnens och deltagande förskolepersonals syn på att använda av MinTid i förskolan. Studien ligger till grund för två randomiserade och kontrollerade studier. Studie I är publicerad.
Studie II och III är randomiserade och kontrollerade studier som utvärderar om interventionen MinTid ökar tidsuppfattning och vardagsfungerande hos förskolebarn med handlingsplan (Studie II) respektive förskolebarn med typisk utveckling (Studie III) jämfört med en kontrollgrupp. Studie II är publicerad, Studie III är i manusform.
Studie IV undersöker erfarenheter barnen gjort av att arbeta med interventionen MinTid och på vilket sätt dessa varit meningsfulla. Intervjuer har genomförts med barnen i behov av särskilt stöd. Studie IV är publicerad.
Betydelse
Kunskapen som genereras i detta projekt kan bidra till ökad kunskap om hur tidsuppfattning ser ut hos barn i behov av särskilt stöd samt om intervention med MinTid kan stötta utveckling av tidsuppfattning och vardagsfungerande. Vidare bidrar projektet med kunskap om hur interventionen erfars av barnen och hur förskolepedagoger ser på att använda den med barnen 5-6 år inom förskoleverksamheten. Om interventionen MinTid visar sig ha effekt kan den användas av Regionens Barn- och Ungdomshabilitering och andra verksamheter som exempelvis förskolan som ett verktyg för att stötta barns tidsuppfattning, vardagsfungerande redan i tidig ålder för att förebygga senare skolsvårigheter och de hälsorisker som associeras med detta.
Huvudhandledare: Professor Lena Almqvist Mälardalens Universitet
Bihandledare: Docent Catharina Gustavsson (Centrum för Klinisk Forskning, Uppsala Universitet), Docent Maria Harder (Mälardalens Universitet) och Gunnel Janeslätt PhD (Uppsala Universitet)