Ställberg Björn

Distriktsläkare, med dr, Gagnefs Akademiska Vårdcentral, associerad forskare Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, enheten för allmänmedicin och preventivmedicin, Uppsala universitet.

Jag har arbetat som distriktsläkare och specialist i allmänmedicin sedan 1984 och arbetar nu sedan 2011 på Gagnefs vårdcentral.

Vårdcentralen är sedan november 2013 en akademisk vårdcentral med fokus på forskning inom astma och KOL.

Förutom kliniskt arbete och forskning handleder jag ST-läkare inom allmänmedicin i deras vetenskapliga arbeten.

Forskningsmässigt är jag knuten till Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, enheten för allmänmedicin och preventivmedicin vid Uppsala Universitet men har också sedan lång tid ett nära samarbete med Institutionen för medicinska vetenskaper i Uppsala och Örebro Universitet.

Jag föreläser också sedan många år på läkarutbildningen i Uppsala under termin 11.

Jag disputerade 2008 med avhandlingen "Asthma in Primary Care: Severity, Treatment and Level of Control".

Nationella uppdrag

  • Har ingått i Socialstyrelsens grupp för arbetet med Nationella riktlinjer för astma och KOL.
  • Ingår sedan flera år i Regionala Forskningsrådets (RFR) bedömningsgrupp av forskningsansökningar.
  • Är ordförande i SKL:s programråd astma/KOL.

Internationella uppdrag

  • Ingår i Research Committee i International Primary Care Respiratory Group (IPCRG).
  • Chair i ERS (European Respiratory Society) undergrupp 1.6 Primary Care/General Practice.
  • Ingår i European Respiratory Society (ERS) Task Force om bronkiectasier.
  • Associate Editor för npj Primary Care Respiratory Medicine (Impact factor 2,504)
  • Ingår i Respiratory Effectiveness Group (REG), en internationell forskargrupp för real-life studier.
  • Medlem i UNLOCK, en internationell primärvårdsgrupp för forskningssamarbete inom astma och KOL.

Pågående forskningsprojekt

PRAXIS-studien astma/KOL

PRAXIS-studien är ett epidemiologiskt forskningsprojekt i Uppsala/Örebroregionen, som ursprungligen genomfördes i syfte att undersöka hur Socialstyrelsens riktlinjer för vård av astma och KOL efterföljdes i klinisk praxis. Projektansvariga är undertecknad samt med dr Karin Lisspers och professor Christer Janson.

Data kring tillgängliga vårdresurser, utredning, behandling och uppföljning av patienter med astma och KOL i primär- och slutenvård insamlades under 2005, med hjälp av struktur- och patientenkäter samt journalgranskningar.

En uppföljning har gjorts 2012 till de patienter som deltog 2005. Under 2014 och 2015 har ett nytt slumpmässigt urval av patienter med astma respektive KOL gjorts med insamlande av data från patientenkät och journalgranskning. Dessa nya data ger möjlighet till många delstudier med kliniskt relevanta och epidemiologiska frågeställningar.

I PRAXIS-gruppen ingår för närvarande sex forskare. Under våren 2014 har en läkarstudent från Holland gjort ett arbete inom PRAXIS-studien med fokus på astma hos äldre som resulterat i en artikel avsedd för publicering.

PRAXIS-studien har hittills genererat tio vetenskapliga publikationer samt ingår i fyra avhandlingar. Från PRAXIS-studien finns dessutom tre rapporter. http://www.praxisstudien.se

Sedan 2011 ingår PRAXIS-studien i ett internationellt samarbete, UNLOCK, inom astma och KOL där hittills en studie baserad på sju olika populationer med primärvårdspatienter publicerats. Ytterligare en artikel är insänd och två artiklar är under utarbetande. Jag ansvarar för det internationella projektet inom KOL.

PATHOS-studien

En retrospektiv epidemiologisk studie 1999-2009 på 21 000 patienter med KOL från primärvården med extraherade journaldata kopplade till registerdata.

Syftet har varit att beskriva KOL-sjukdomens utveckling under tio år, utvärdera organisationen för astma och KOL samt jämföra två farmakologiska behandlingar för KOL avseende exacerbationer och pneumonier. Hittills är fyra artiklar publicerade. En ytterligare artikel om lungcancer är under utarbetande. Jag har ingått i styrkommittén för studien.

KOL-rehabiliteringsstudien

En studie för att kartlägga tillgången till KOL-rehabilitering på sjukhus och i primärvård i Sverige. Ett samarbete med docent Margareta Emtner och med dr Mats Arne, medicinska vetenskaper Uppsala universitet, docent Karin Wadell Umeå universitet och med dr Karin Lisspers. En artikel är publicerad och en är under utarbetande.

TIE-studien

En prospektiv studie i primär- och specialistvård med syfte att studera hur vi bättre kan identifiera KOL-patienter med risk för exacerbationer?

Studien är ett samarbete mellan Gävleborg, Uppsala och Dalarna där jag ingår i styrkommittén. Data insamlas från lungfunktionsundersökningar, blodprov och patientenkäter. Arbetet med inkluderingen av patienter har påbörjats under 2014 i samtliga landsting, Uppföljning av patientgruppen sker efter ett och efter två år.

SAFS-studien

Ett regionalt samarbetsprojekt inom primärvården som pågår och där jag ingår i styrkommittén. Syftet är att utvärdera effekter av ett symtom- och funktionshanteringsprogram för patienter med KOL och/eller hjärtsvikt med avseende på självkänsla, upplevelse av symtom och funktion, hälsa samt prioritering och skattning av delaktighet. Docent Kersti Theander, Karlstad universitet är projektledare.

ComIn

En regional RCT-studie i primärvården för att utvärdera ett instrument, PRISMS, vid vårdkontakter med KOL-patienter. Jag ingår i styrkommittén. Ansvarig projektledare är distriktssköterska med dr Ann-Britt Zakrisson, Örebro Universitet.

ARCTIC

Ingår i styrkommittén för en pågående retrospektiv epidemiologisk studie med patienter med KOL från primärvården med extraherade journaldata kopplade till registerdata.

iHARP

En internationell studie där betydelsen av korrekt inhalationsteknik för astmakontroll har studerats på drygt 3 600 patienter med astma från åtta länder. Ett första manuskript är inskickat. Ingår i styrkommittén för iHARP-studien.

UNLOCK

Fortsatt arbete inom IPCRG med UNLOCK där jag är ansvarig för KOL-delen och även delansvarig i astma-delen. Två artiklar är under utarbetande. En där karaktäristika hos astmapatienter i primärvård jämförs med karaktäristika hos patienter i de kliniska studier som ligger till grund för behandlingsriktlinjer för astma och en artikel om samsjuklighet vid KOL.

REG

Fortsatt samarbete med REG (Respiratory Effectiveness Group) som samlar forskare inom såväl primärvård som specialistvård över hela världen med intresse för real life-studier för att diskutera nya forskningsmetoder för att studera och utvärdera effekter av behandling av patienter inom luftvägsområdet samt planera gemensamma studier.

Handledaruppdrag

Är bihandledare för: Hanna Sandelowsky, doktorand på KI med ett doktorandarbete om KOL och implementering av riktlinjer och om hur omhändertagandet av denna patientgrupp kan förbättras.

Aktuella projekt

Vetenskapliga publikationer

Björn StällbergLäkare

Telefon: 023-49 85 31
E-post: bjorn.stallberg@regiondalarna.se