Nilsen Inger

Jag är anställd som verksamhetsutvecklare och legitimerad dietist vid Dietist- och logopedverksamheten och ansluten till Centrum för klinisk forskning Dalarna. Den 22 november 2024 disputerade jag med avhandlingen Glucose – friend and foe: Glucose alterations and dietary intake in patients undergoing bariatric surgery. Forskarutbildningen genomfördes på Uppsala universitet vid Centrum för klinisk forskning Dalarna och Institutionen för kostvetenskap.

Inger Nilsen

Om forskningen

I Sverige utförs cirka 5000 obesitasoperationer årligen. Vanligen opereras patienter i åldrarna 18-60 år som har ett BMI på 35 kg/m2 eller högre. De vanligaste operationerna är gastric bypass operation och sleeve gastrektomi. Obesitaskirurgi bidrar till minskad risk att drabbas av typ 2 diabetes, hjärt-kärlsjukdom och cancer, samt till förbättring av typ 2 diabetes, hypertoni, sömnapné och blodfettsrubbning.

Obesitaskirurgi medför anatomiska förändringar i mag-tarmkanalen något som ger ett snabbare upptag av kolhydrater från tarmen till blodbanan. Detta kan i kombination med ett förändrat hormonsvar vid kostintag leda till mer svängande blodsocker och även låga blodsockernivåer. Studierna som ingår i avhandlingen har syftat till att få bättre kunskap om hur vävnadernas sockernivåer förändras efter obesitaskirurgi och hur måltidsmönster och kostintag påverkar sockernivåerna. I tillägg har vi studerat hur behandling med lågenergidiet inför obesitaskirurgi påverkar förändringar av kroppsvikt, levervolym och blodsocker.

Den praktiska betydelsen av resultaten från studierna är att:

  • Behandling med lågenergidiet som innehåller 800-1200 kilokalorier per dag i 2-4 veckor inför obesitaskirurgi bidrar till minskad kroppsvikt, levervolym och lägre blodsockernivåer. Detta bedöms vara positivt och kan underlätta operationens genomförande.
  • Screening för att upptäcka symptom på låga blodsocker-/vävnadssockernivåer bör övervägas efter obesitaskirurgi.
  • Patienter bör redan innan obesitaskirurgi få information om att det är vanligt med större svängningar och låga nivåer av vävnadssocker/blodsocker efter gastric bypass och sleeve gastrektomi.
  • Fokus på hälsosamma matvanor med individuell anpassning i samarbete mellan patient och dietist rekommenderas.

Aktuella projekt

Vetenskapliga publikationer

 

Inger NilsenVerksamhetsutvecklare, legitimerad dietist, PhD

Telefon: 023-49 27 29
E-post: inger.nilsen@regiondalarna.se