Jessica Friberg

Jessica Friberg är legitimerad tandhygienist på Folktandvården Dalarnas Folkhälsofunktion med en kandidatexamen i psykologi och en magisterexamen i gerontologi (läran om äldres hälsa). Jessica har doktorandförordnande inom Region Dalarna och blev registrerad doktorand i september 2024 vid Högskolan Dalarna för projektet: Munhälsorelaterad livskvalité, munhälsobeteenden och skörhet hos hemmaboende äldre.

Jessica Fribergs doktorandprojekt har titeln "Munhälsorelaterad livskvalitet, munhälsobeteenden och skörhet hos hemmaboende äldre". Projektet fokuserar på sambanden mellan munhälsa, munhälsorelaterad livskvalitet och skörhet bland äldre personer som bor hemma – både med och utan stöd från hemtjänst.

Forskningen bygger på insikten att god munhälsa handlar om mer än frånvaro av sjukdom. Det handlar också om att kunna äta, dricka, le och umgås utan smärta eller skam. När den fysiska och kognitiva förmågan försämras, till exempel vid skörhet, blir det svårare att upprätthålla god munhygien. Då ökar risken för sjukdomar i munhålan, försämrad nutrition och sämre livskvalitet.

Bakgrund

Samtidigt som fler äldre behåller sina egna tänder är dessa ofta lagade eller restaurerade, vilket kräver god egenvård för att hålla rent. Personer med skörhet tappar ofta kontakten med tandvården, vilket riskerar att deras behov förblir oupptäckta.

Skörhet är ett tillstånd som kännetecknas av successivt nedsatt motståndskraft och ökad sårbarhet. Det påverkar både den fysiska och psykiska hälsan. Vanliga tecken på skörhet är trötthet, nedsatt balans och styrka, svårigheter att hantera stress samt minskad förmåga att klara vardagliga aktiviteter.

Det saknas i dag strukturerade arbetssätt för att fånga upp skörhet inom tandvården. Enligt nationella riktlinjer bör förebyggande insatser sättas in tidigt – men det förutsätter att man kan identifiera de individer som är i riskzonen.

Så genomförs forskningen

Projektet omfattar fyra delstudier som kommer inkludera kvantitativ datainsamling med enkäter och utdrag från nationella register samt en kvalitativ intervjustudie. För att mäta skörheten kommer ett nyöversatt självskattningsinstrument att användas vilket gör det möjligt även för personal utan specialistkompetens i geriatrik att genomföra screening och riskbedömning av skörhet.

Studierna fokuserar på:

  • Munhälsobeteenden, som daglig munvård och besök till tandvård

  • Självskattad munhälsa och munhälsorelaterad livskvalitet

  • Klinikrapporterad munhälsa genom utdrag från tandhälsoregistret
  • Förekomst av skörhet hos hemmaboende äldre med hemtjänst

  • Skillnader i munhälsotillstånd hos äldre med och utan skörhet

  • Samband mellan skörhet, hemtjänstinsatser och munhälsotillstånd

Forskningen sker i samarbete mellan Region Dalarna, Högskolan Dalarna och Centrum för klinisk forskning.

Betydelse för vård och omsorg

Målet är att resultaten ska kunna användas som underlag för att utveckla nya arbetssätt inom tandvården, där äldre personers behov i större utsträckning identifieras och möts. Det handlar också om att skapa förutsättningar för bättre samverkan mellan tandvård, äldreomsorg och övrig hälso- och sjukvård.

I omställningen till God och Nära vård betonas patientens upplevelser och behov. Munhälsa är en viktig del av helheten, och forskningen ska bidra till att munhälsan integreras i den personcentrerade vården.

Jessica FribergTandhygienist och doktorand

Telefon: 072-14 11 390
E-post: jessica.friberg@regiondalarna.se