Jerdén Lars
Allmänläkare, Primärvårdsledningen, Region Dalarna, Docent, Högskolan Dalarna.
- Sakkunnig i projektledningen för översynen av Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för prevention och behandling av ohälsosamma levnadsvanor, se Socialstyrelsens hemsida
- Ordförande i en nationell arbetsgrupp (NAG) inom ramen för det system för kunskapsstyrning som skapats av landets regioner med stöd av SKR. Arbetsgruppen har tagit fram två kunskapsstöd för hälso- och sjukvårdens arbet med levnadsvanor: ett nationellt vårdprogram Vårdprogram levnadsvanor | Kunskapsstyrning vård | SKR (kunskapsstyrningvard.se) och en generisk modell till stöd för integrering av arbete med levnadsvanor i andra kunskapsstöd Generisk modell för levnadsvanor | Kunskapsstyrning vård | SKR (kunskapsstyrningvard.se)
- Medlem i rådet för levnadsvanefrågor, Svensk Förening för AllmänMedicin (SFAM), se SFAMs hemsida
- En av initiativtagarna till Fetmauppropet och Fetmainitiativet: Fetmauppropet
Avhandling
"Health-promoting health services: Personal health documents and empowerment" undersöker en strategi – empowerment – och ett redskap – personlig hälsodokumentation.
Två personliga hälsodokument framställdes: 'Min bok om hälsa', riktad till vuxna (se längst ned på sidan) och 'VIP (Väldigt Intressant Person)', riktad till högstadieelever.
Slutsatser från avhandlingen är att spridning av personlig hälsodokumentation accepteras i olika miljöer. Bland ungdomar finns ett nära samband mellan låg empowerment inom hälsoområdet, låg självskattad hälsa och riskfyllda hälsobeteenden.
Pågående forskning
I VIP-studien har 1 046 skolelever följts från sjunde klass. Enkäter har besvarats i årskurs sju, åtta och nio och i årskurs tre på gymnasiet. Intervjuer har genomförts i årskurs sju och på gymnasiet. Vi följer bland annat begrepp som självskattad hälsa, empowerment, stolthet, skam, subjektiv social status, och beteenden som rökning och snusning.
I ett projekt jämförs amerikansk och svensk primärvård för att hitta orsaker till att prevention inte prioriteras högre. Projektet sker i samarbete med Bassett Healthcare Network Research Institute i Cooperstown, New York State.
En expertgrupp publicerade 2022 den första systematiska kunskapsgenomgången av den svenska modellen för Riktade hälsosamtal, Levnadsvanor-riktade-halsosamtal-rapport.pdf (skr.se). Arbetet fortsätter med vetenskapliga publikationer i ämnet.
Avhandling
Health-promoting health services: personal health documents and empowerment
En bok med fakta och möjligheter för egen hälsodokumentation. Finns för både kvinnor och män. Utgivningsår: 2006
Information
Varje människa är den största experten på sin egen kropp och hälsa. Med detta som utgångspunkt har "Min bok om hälsa" tagits fram i Dalarna.
Distriktsläkare Lars Jerdén i Borlänge väckte ursprungsidén 1997. Tanken är att man med penna i handen skall läsa boken och fylla i funderingar vad hälsa innebär och hur hälsan kan förbättras eller bibehållas.
Boken innehåller förteckningar över vaccinationer, läkemedel, allergier och blodtryck. Under rubriken fakta finns det uppgifter från forskning om hälsa t ex stress, rörelse, mat, vikt, alkohol, tobak och diabetes.
Det finns en bok som vänder sig till kvinnor och en bok som vänder sig till män. Boken är på drygt 30 sidor.
Författare: Lars Jerdén, Elisabeth Olzon och Jöran Aldén Beställningsbar: Nej Nedladdningsbar: Ja.
Min bok om hälsa - kvinnor (pdf, 36 sidor)
Min bok om hälsa - män (pdf, 36 sidor)
Skrivet om Min bok om hälsa
Alla länkar är externa.
Lars Jerdéns avhandling "Health-promoting health services: Personal health documents and empowerment