Hjorth Maria
Specialistsjuksköterska på Magtarmmottagningen, Falu lasarett. Disputerade 2024 vid Medicinska Vetenskaperna vid Uppsala Universitet med avhandlingen Daily Experiences and Perceived Quality of Care for Patients with Liver Cirrhosis.
Projekt
Sköterskeledd mottagning för att förbättra livs- och vårdkvalitet av patienter med svår kronisk leversjukdom.
Levercirrhos (skrumplever) är en allvarlig sjukdom förenat med hög morbiditet och mortalitet. De vanligaste orsaken till levercirros i Sverige är obesitas och överkonsumtion av alkohol. Dessa tillstånd är relaterade till ohälsosam kost, låg fysisk aktivitet samt överkonsumtion av alkohol. Obesitas ökar kraftigt i samhället och cirka 300 000 svenskar bedöms ha en alkoholkonsumtion som medför hälsorisker och risk att dö i förtid. Symtombilden vid levercirros är ofta komplex och patienter har ett ökat behov av vård. Den svårt leversjuka patientens livskvalitet påverkas på olika sätt och patienten har behov att utföra individanpassade egenvårdsåtgärder för att motverka och lindra de symtom som uppstår. Omvårdnad av levercirrospatienter inom specialistsjukvårdens öppenvård är ett outforskat område.
Maria Hjorths avhandling har fokus på patienter med levercirros och deras upplevelser av vardagen och sjukvården. I en klinisk studie designades och testades en omvårdnadsmodell ’The Quality Liver Nursing Care Model’ (QLiNCaM) vid sex svenska sjukhus. QLiNCaMs fokus var egenvård och personcentrerad vård för att lindra symtom och ge förbättrad livskvalitet hos personer med levercirros. Personer i den tidiga symptomfattiga fasen av levercirros har fördel av att förändra levnadsvanor för att fördröja sjukdomsutvecklingen. Situationen förändras i den symptomgivande levercirros fasen då risken för malnutrition ökar och den fysiska aktiviteten behöver anpassas. Många olika symtom bidrar till nedsatt livskvalitet i samband med levercirros och det framkommer att icke livshotande symtom är mycket viktiga att uppmärksamma för att förbättra patientens livskvalitet.
Doktorandprojekt påvisade en förbättrad vårdkvalitet för patienter med levercirros genom strukturerat omhändertagande av både sjuksköterska och läkare i öppenvården. Sjuksköterskor bidrar med ett personcentrerat förhållningssätt, högre tillgänglighet till vård och stärkt patientdelaktighet.
Länk till avhandlingen: https://uu.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A1816531&dswid=-1506
Omvårdnadsstudier för patienter med levercirros är kraftigt eftersatt. Därför behövs en starkare evidens för att förbättra precisionen i omvårdnadshandlingar. Framtida studier kommer belysa andra utfall av att involvera sjuksköterskor i teamet runt patienter med levercirros, såsom: hälso-relaterad livskvalitet, vårdkvalitet och perspektiv från chefer, läkare och sjuksköterskor.
Förtroendeuppdrag
Ledamot i Föreningen för sjuksköterskor inom Gastroenterologi i Sverige, 2015-2018
Ordförande i Föreningen för sjuksköterskor inom Gastroenterologi i Sverige 2018 - 2020
Representant i SGF utskottet för Lever-, gallvägs-, pancreassjukdom, 2017-05-20 - 2021-05-06
Nationell arbetsgrupp levercirros, på uppdrag av Kvalitetsstyrningen Sveriges Kommuner och Regioner, sjuksköterskerepresentant 2019-10-14 – fortf
Doktorandrepresentant i Centrumrådet, Region Dalarna 2020-2023
Ledamot i SFGO utskottet för Lever-, gallvägs-, pancreassjukdom 2023- fortfarande
Avhandling
Daily Experiences and Perceived Quality of Care for Patients with Liver Cirrhosis