Hesselman Susanne
Överläkare på Kvinnokliniken och medicinskt ansvarig för förlossningen Falu Lasarett. Disputerade den 6 oktober 2017 vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa, Uppsala universitet. Avhandling handlade om långsiktiga komplikationer efter kejsarsnitt för modern. Från 2018 en 40 % Post-Doc tjänst vid CKF. Deltar i undervisning för läkarstudenter Uppsala Universitet. Lokalt ansvarig för EVA studien i Falun (Episiotomy in vacuum assisted delivery).
Projektbeskrivning
Graviditet präglas av emotionella och fysiska förändringar för kvinnan. Självskattad hälsa innebär att individen ombeds att skatta sitt eget hälsotillstånd och har använts som en valid prediktor för mortalitet och morbiditet inom många sjukdomstillstånd, men är dåligt studerad under graviditet. Psykisk sjukdom är en vanlig orsak till sjuklighet under graviditet idag och medför ökad risk för graviditetskomplikationer. Både låg socioekonomiska status samt stress och ångest under graviditet har kunnat kopplas till sämre graviditets- och förlossningsutfall men det är oklart hur stor del som kan förklaras av riskfaktorer hos den enskilde individen och hur stor del som speglar det kontext individen lever i. Graviditetsregistret sammanlänkar sedan 2013 data från mödravård och förlossning från över 90 % av förlossningar i Sverige. I en populationsbaserad kohort studie planeras att med data från Graviditetsregistret undersöka dålig självskattad hälsa före och under graviditet koppling med graviditets- och förlossningskomplikationer, samt hur socioekonomiska förhållanden påverkar graviditets- och förlossningskomplikationer.
Läkemedelsanvändning under graviditet har ökat de senaste åren. Kunskap om läkemedels påverkan begränsas oftast till fosterskadande effekter, men kan potentiellt även påverka graviditeten och förlossningen. Preeklampsi, förtidig födsel, förlossning och läkningsprocess är kopplat till inflammation, och läkemedel som kan öka eller minska inflammation kan användas för att förebygga graviditets- och förlossningskomplikationer samt förbättra läkning efter kejsarsnitt. I projektet ska sambandet mellan läkemedel under graviditet och komplikationer under graviditet och förlossning studeras. Detta ska genomföras både genom svenska nationella hälso- och kvalitetsregister samt experimentell laborativ forskning.
EVA-studien är en svensk randomiserad kontrollerad multicenterstudie som undersöker om snedklipp i samband med förlossning med sugklocka minskar risk för bäckenbottenskador. Kvinnosjukvården och Mödravården i Dalarna deltar aktivt i rekrytering av förstföderskor sedan april 2018. I anslutning till denna studie görs en kvalitativ studie i samarbete med Högskolan Dalarna om kvinnors och barnmorskors upplevelse att tillfrågas att delta I studien.
Avhandling
Caesarean Section: Short- and long-term maternal complications