Gustavsson Catharina

Senior forskare vid Centrum för klinisk forskning (CKF) Dalarna och Docent i Medicinsk vetenskap vid Högskolan Dalarna.

Gustavsson Catharina

Är associerad forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet samt anknuten forskare vid Institutionen för Hälsa och Välfärd, Högskolan Dalarna.

Min forskning har inriktning mot hälsoprevention, rehabilitering och beteendemedicin i ett primärvårdssammanhang samt mot digital inkludering inom funktionshinderforskning. Forskningen har utgångspunkt från ett biopsykosocialt perspektiv på hälsa och frågor rörande sjukvårdens möjlighet att stödja patientens förmåga att vara aktivt deltagande i egenvård och dagliga livets aktiviteter samt verka för beteendeförändring i riktning mot hälsofrämjande levnadsvanor.

En stor del av forskningen är interventioner riktade till patienter vilka lyfter och möjliggör patienters aktiva delaktighet i vård, rehabilitering och hälsoprevention, liksom interventioner riktade till vårdpersonal för att implementera evidensbaserade vårdprocesser.

En viktig utgångspunkt för min forskning är hur sjukvården kan bidra till att alla människor, i skilda omständigheter och med olika förutsättningar, kan stärka sina egna resurser till goda levnadsvanor, aktivitetsförmåga och delaktighet i livsroller och samhällsliv.

Pågående forskning

Forskargruppsledare för forskningsprogrammet: CoDeAc – Samskapande för tillgänglighet. Programmet består av ett flertal projekt med övergripande mål att öka kunskap om funktionsnedsättning och digital delaktighet, samt etablera en designbaserad kunskapsbas för tillgänglig och universellt utformad eHälsa och andra digitala tjänster. Projekten är finansierade genom forskningsanslag från Forte, Vetenskapsrådet och CKF. Länk till forskningsprogrammets hemsida: www.codeac.se Just nu pågående projekt inom CoDeAc:

  1. Enkätstudien ”Svenskarna med funktionsnedsättning och Internet – SMFOI”. Sedan 2017 har enkäten genomförts vartannat år och bidragit till viktig kunskap om hur personer med olika typer av funktionsnedsättning använder internet. Just nu pågår planeringen inför 2025-års enkät.
  2. Utveckling och testning av en samskapad eHälsotjänst för hälsofrämjande fysisk aktivitet: ProMotionRx. Vi samskapar eHälsotjänsten tillsammans med våra forskningspartners med levd erfarenhet av funktionsnedsättning. Tjänsten kommer sedan att testat i sjukvården med interventionsstudier bland patienter med de vanligast förekommande folksjukdomarna.
  3. Utveckling av ett frågeformulär för att utvärdera upplevd användbarhet i digitala tjänster.
  4. Studier för att beskriva och sprida kunskap om våra metoder för samskapande utformning och hur dessa metoder bidrar till universell design.
  5. Studier om aspekter av tillgänglighet i dagens eHälsotjänster, bland annat 1177.se och 1177 direkt, samt hur hälso- och sjukvårdsproducenter uppfyller lagstiftning om tillgänglighet.
  6. Studier om hur den snabba digitaliseringen som skedde under Covid-19 pandemin fungerade för personer med funktionsnedsättning respektive för funktionsrättsrörelsens organisationer. Detta projekt sker i samarbete med forskare från Lunds Universitet.

Därtill andra pågående forskningssamarbeten genom medverkan i ett flertal forskningsprojekt:

  1. Forskning om rektusdiastas – delade magmuskler. Dels interventionsstudie som undersöker effekter av rehabilitering efter operation av rektusdiastas, i samarbete med forskare vid Umeå Universitet och Region Västerbotten. Dels studier om kvinnors upplevelse av att ha delade magmuskler och förhållandet mellan delning och muskelfunktion hos kvinnor efter graviditet, i samarbete med forskare i Region Örebro.
  2. Bidrar som en av handledarna för två doktorandprojekt i forskningsprojektet SELMA – Stöd till egenvård efter stroke. Doktorandprojekten bedrivs vid Högskolan Dalarna och professor Marie Elf är huvudansvarig forskare.
  3. Bidrar som en av handledarna för doktorandprojekt om fysisk aktivitet som behandling av PTSD hos traumatiserade flyktingar. Doktorandprojektet bedrivs vid Karolinska Institutet, Röda Korsets högskola i Stockholm och Röda Korsets centrum för krigs- och tortyrskadade i Malmö.
  4. Bidrar som en av handledarna för doktorandprojekt om utvärdering av en modell för stöd i tidshantering genom en intervention för förskolebarn. Doktorandprojektet bedrivs vid Mälardalens Högskola, Västerås och Centrum för Klinisk Forskning Dalarna.

Länk till doktorsavhandling: Self-management of Persistent Neck Pain: A Multi-component Group Intervention in Primary Health Care (2011) Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala Universitet.

Förtroendeuppdrag

Ledamot i Centrumrådet, CKF:s vetenskapliga råd år 2013-2019 och i Prioriteringskommittén för Regionala Forskningsrådet i Uppsala-Örebro sedan år 2018. Ledamot i Nationella Primärvårdsrådets Nationella Arbetsgrupp rörande Över- och underdiagnostik/behandling sedan 2019.

Aktuella projekt

Vetenskapliga publikationer

Vetenskapliga publikationer i Google Scholar

 

Kontakt

Catharina GustavssonSenior forskare

Telefon: 0730-81 82 01
E-post: catharina.gustavsson@regiondalarna.se