Gustavsson Catharina

Leg fysioterapeut och Docent i Medicine vetenskap vid Centrum för klinisk forskning Dalarna, Region Dalarna.

Gustavsson Catharina

Är adjungerad lektor vid Högskolan Dalarna, Akademin Utbildning, Hälsa och Samhälle samt associerad forskare vid Enheten för allmänmedicin och preventiv medicin, Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet, och vid Röda Korsets Högskola i Stockholm. Har forskningssamarbete med Forskargruppen i Beteendemedicin, Akademin Hälsa, Vård och Välfärd, Mälardalens Högskola.

Min forskning har inriktning mot rehabilitering och beteendemedicin i ett primärvårdssammanhang, med utgångspunkt från ett biopsykosocialt perspektiv på hälsa och frågor rörande sjukvårdens möjlighet att stödja patientens förmåga att vara aktiv och verka för beteendeförändring i riktning mot hälsofrämjande levnadsvanor.

En stor del av forskningen är interventioner riktade till patienter vilka lyfter och möjliggör patienters aktiva medverkan i vård och rehabilitering, liksom interventioner riktade till vårdpersonal för att implementera evidensbaserade vårdprocesser.

En viktig utgångspunkt för min forskning är hur sjukvården kan bidra till att alla människor, i skilda omständigheter och med olika förutsättningar, kan stärka sina egna resurser till goda levnadsvanor, aktivitetsförmåga och delaktighet i livsroller och samhällsliv.

Disputerade 2011 vid Uppsala Universitet med forskningsprojektet: Self-management of persistent neck pain – a multi-component group intervention in primary health care.

Länk till avhandlingen: Self-management of Persistent Neck Pain: A Multi-component Group Intervention in Primary Health Care

Avhandlingen är en behandlingsstudie (en pragmatisk RCT med långtidsuppföljning) som handlar om hur primärvården kan utveckla rehabilitering för personer med långvarig smärta. Avhandlingen beskriver en utvärdering av en gruppbaserad smärt- och stresshanteringsprogram för egenvård vid långvarig smärta (SmäSH) som provats i fysioterapeutisk primärvårdsverksamhet.  

Pågående forskning

  1. Projektledare för forskningsprojektet: CoDeAc – Samproduktion av tillgängliga e-hälsotjänster. Projektet består av ett flertal delstudier med övergripande mål att etablera en designbaserad kunskapsbas för kognitivt tillgängliga e-hälsotjänster. Projektets inledande fas har finansiering av forskningsanslag från Forte. Utgångspunkten för projektet är att implementeringen av e-hälsotjänster kan underlättas genom att användarna, det vill säga patienter och sjukvårdspersonal, deltar i utformningen av tjänsterna. Detta projekt samlar alla aktörsperspektiv: patienter, sjukvård, design, teknik och policy, för att genom deltagande forskningsmetod och samskapande designprocess utforma e-hälsotjänster som är kognitivt tillgänglig och användbar för patienter och sjukvårdspersonal. Projektet sker i samarbete med forskare vid KTH, Lunds Universitet, Högskolan Dalarna, Karolinska Institutet, Region Dalarna, Region Skåne och Region Västra Götaland, samt med brukarorganisationerna Begripsamföreningen och HSO Skåne.
  2. En långtidsuppföljning av resultatet av Smärt- och stresshanteringsprogrammet SmäSH som utvärderades i doktorsavhandlingen är genomförd. De personer som ingick i avhandlingens behandlingsstudie har tillfrågats om sin situation 9 år efter behandling. Fler uppföljningar av SmäSH pågår.
  3. Forskningsprojekt: Implementering av FaR – Fysisk aktivitet på recept – till patienter i primärvård i Uppsala-Örebroregionen, är ett regionalt samarbete mellan forskare från fem av landstingen i Uppsala-Örebroregionen, och inbegriper fler delstudier med det övergripande syftet att underlätta användandet och implementering av FaR som arbetssätt i primärvård. Resultatet av tidigare delstudier i detta forskningsprojekt (patientenkäter och intervjuer med personal i landstingen) har bidragit till framtagandet av en implementeringsstrategi som har provats i en pilotstudie i primärvården i Region Dalarna och Region Gävleborg.
  4. Är huvudhandledare för doktorandprojektet: Implementering av ett arbetssätt med triage och ”Rätt använd kompetens” RAK i primärvård. Doktorand Maria Gelin. Doktorandprojektet bedrivs vid Centrum för Klinisk Forskning Dalarna och Högskolan Dalarna. Projektets delstudier undersöker hur primärvården kan förbättra tillgänglighet till vård, förbättra vårdkvalitén och effektivt resursutnyttjande genom att utveckla, pröva och implementera ett nytt arbetssätt baserat på Triage och RAK i primärvård. Projektet har finansierats via doktorandtjänst vid Centrum för Klinisk forskning Dalarna.
  5. Bidrar som en av handledarna för doktorandprojektet: Intervention med fysisk aktivitet som behandling av PTSD hos traumatiserade flyktingar. Doktorand Henrik Nilsson. Doktorandprojektet bedrivs vid Karolinska Institutet, Röda Korsets högskola i Stockholm och Röda Korsets centrum för krigs- och tortyrskadade i Malmö. Projektets delstudier undersöker effekterna på PTSD-symtom av ett program innefattande fysisk aktivitet respektive upplevelser av deltagande i programmet. Projektet har finansierats via stipendium från Röda Korset och anslag från FORTE.
  6. Bidrar som en av handledarna för doktorandprojektet: Utveckling och utvärdering av en modell för stöd i tidshantering, en intervention för förskolebarn med kognitiva svårigheter. Doktorand Sara Wallin Ahlström. Doktorandprojektet bedrivs vid Mälardalens Högskola, Västerås och Centrum för Klinisk Forskning Dalarna. Projektets delstudier undersöker effekterna på förmåga till tidshantering av ett program innefattande en pedagogisk intervention i förskolemiljö med stöd i tidshantering. Projektet har finansierats via stipendium och doktorandtjänst vid Centrum för Klinisk forskning Dalarna.
  7. Forskningsprojektet: Hur hänger det ihop? Kvinnors upplevelse av att ha delade magmuskler och förhållandet mellan delning och muskelfunktion att studera fenomenet delad magmuskel, så kallad Rectus Diastas, hos kvinnor efter graviditet. Projektet sker i samarbete med forskare i Region Örebro och Värmland. Tre delstudier ingår i projektet: en studie av förhållandet mellan magmuskeldelningen och muskelfunktion via ultraljudsdiagnostik respektive en intervjustudie med kvinnor som har RD och en intervjustudie med vårdpersonal som möter kvinnor med RD (barnmorskor och fysioterapeuter). 


Förtroendeuppdrag

Ledamot i Centrumrådet, CKF:s vetenskapliga råd år 2013-2019 och i Prioriteringskommittén för Regionala Forskningsrådet i Uppsala-Örebro sedan år 2018. Ledamot i Nationella Primärvårdsrådets Nationella Arbetsgrupp rörande Över- och underdiagnostik/behandling sedan 2019.

Aktuella projekt

Vetenskapliga publikationer

Populärvetenskapliga artiklar

Gustavsson C. Att hantera långvarig smärta - Sjukgymnastiska insatser för ökad förmåga till egenvård. Fysioterapi 2012;2:30-36.

Gustavsson C. Att hantera långvarig smärta – behandlingsstrategier för att öka förmågan till egenvård. Best Practice Smärta 2013;6(dec):9-13.

Kontakt

Catharina GustavssonSenior forskare

Telefon: 0730-81 82 01
E-post: catharina.gustavsson@regiondalarna.se