Maria Gelin
Verksamhetsutvecklare och specialistsjuksköterska med inriktning mot distriktssköterska vid vårdcentral Jakobsgårdarna, Region Dalarna. Är antagen sedan maj 2018 som doktorand i vårdvetenskap inom Hälsa och Välfärd med inriktning evidensbaserad praktik vid högskolan Dalarna (DU) och ansluten till forskarskolan Nära Vård. Projektet finansieras via en doktorandtjänst vid Centrum för klinisk forskning (CKF), Dalarna.
Doktorandprojekt – Utvärdering av ett arbetssätt med triage och ”Rätt använd kompetens” (RAK) i primärvård
Hälso- och sjukvården står inför stora utmaningar då samhällets ekonomiska resurser inte kommer att utvecklas i samma takt som behoven. Detta ställer nya krav på svensk primärvård som behöver utveckla nya arbetssätt och strukturer för att kunna erbjuda en jämlik och effektiv vård på lika villkor.
Triage innebär att vårdpersonalen arbetar standardiserat och patienterna sorteras/prioriteras med utgångspunkt från symtom, anamnes och vitalparametrar. ”Rätt Använd Kompetens” (RAK), är en modell för att sortera och slussa patienter till den vårdprofession som har bäst kompetens för att utföra arbetsuppgiften. Utgångspunkten är att de mest allvarliga eller brådskande patientfallen ska behandlas först i syfte att uppnå god tillgänglighet och patientsäkert omhändertagande.
Hösten 2015 tog vårdcentral Jakobsgårdarna i Borlänge ett första steg mot att införa triage, RAK och ett utvecklat jourteamsarbete i primärvården.
Forskningsprojektet avser en vetenskaplig utvärdering av det nya arbetssätt som genomförts på vårdcentral Jakobsgårdarna.
Handledare
Jenny Ericson, Specialistsjuksköterska med inriktning mot distriktssköterska samt mot barn och ungdom, docent och lektor vid Högskolan Dalarna, huvudhandledare.
Anna Ehrenberg, Legitimerad sjuksköterska och professor vid Högskolan Dalarna, biträdande handledare.
Ann-Sofie Källberg, Legitimerad sjuksköterska och Med Dr. Lektor Högskolan Dalarna, biträdande handledare.