Andrea Elmelid

ST-läkare i Dermatologi och Venereologi, Falu lasarett, Hudsjukvård Dalarna och doktorand vid Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet. Pågående doktorandprojekt med titeln: ”Inflammatorisk hudsjukdom – betydelse av D-vitamin och ljus”.

Projektbeskrivning

Atopisk dermatit och psoriasis är de vanligaste inflammatoriska hudsjukdomarna i världen som drabbar 10-20% respektive 2-4% av den svenska befolkningen. I första hand behandlas inflammationen i huden med mjukgörande krämer och kortisonberedningar. Om detta är otillräckligt kan patienter få behandling med ultraviolett ljus B (UVB).

D-vitamin är ett hormon som vi människor får i oss via kosten. Fet fisk och ägg är exempel på naturligt D-vitaminrika livsmedel. Den största delen av D-vitaminet bildas dock i huden när den träffas av UVB-strålning från solen. Det är sedan länge känt att D-vitamin är nödvändigt för skeletthälsan. På senare år har man alltmer uppmärksammat betydelsen av D-vitamin som en viktig spelare i vårt immunförsvar.

D-vitaminbindande protein (DBP) och albumin binder D-vitaminmolekylerna som cirkulerar i blodomloppet, medan endast en liten del (mindre än 0,05%) cirkulerar fritt. Enligt den fria hormonhypotesen är det endast den fria och obundna delen av D-vitaminet som kan utöva biologisk verkan i kroppen. DBP har visat association till high sensitivity CRP (hsCRP) som är en markör för låggradig inflammation. Patienter med psoriasis har högre DBP-nivåer i blodet jämfört med friska, och höga DBP-nivåer har visats vid ytterligare inflammatoriska systemsjukdomar såsom inflammatorisk tarmsjukdom och hjärt-kärlsjukdom. DBP-nivåer hos patienter med atopisk dermatit har inte studerats.

Tidigare forskning talar för att D-vitamin spelar en viktig roll vid hudinflammationen vid atopisk dermatit och psoriasis. Hur stor roll det spelar och om D-vitaminet har en roll i själva sjukdomsmekanismerna vet vi inte ännu.

Vi vet inte heller om D-vitaminbehandling som tillägg till annan behandling skulle kunna hjälpa dessa patienter.

I mitt avhandlingsarbete undersöker jag vad som händer i huden och blodet avseende D-vitaminnivåer, D-vitaminrelaterade molekyler, D-vitaminreceptorn (VDR) samt inflammationsmarkörer före, under och efter ljusbehandling hos patienter med atopisk dermatit och psoriasis. På detta sätt hoppas jag kunna svara på frågorna om och på vilket sätt D-vitamin främjar hudläkningen vid dessa vanliga sjukdomar. Jag vill också undersöka om den systemiska inflammationen (inte bara inflammationen i huden) påverkas av UVB behandling.

Studiernas övergripande syfte är att öka kunskapen om D-vitaminets betydelse vid inflammatorisk hudsjukdom och på så vis möjliggöra individanpassad D-vitaminbehandling till vissa patientgrupper.

Om vi hittar en välfungerande mätmetod för VDR och DBP i huden kan det bli ett viktigt verktyg för framtida forskning om D-vitaminets koppling till hudcancer.

Det är välkänt att UV-strålning är cancerogent och i takt med att medvetenheten för solskydd ökar finns även en ökad risk för D-vitaminbrist i befolkningen. Detta gör forskning om D-vitamin och ljusets effekter högst aktuellt.

Aktuella projekt

Vetenskapliga publikationer