Björn Ahlström
Jag är överläkare på intensivvårdsavdelningen i Falun och har i mars 2024 disputerat på institutionen för kirurgiska vetenskaper, Anestesi och Intensivvård på Uppsala universitet. Min avhandling, The epidemiology of risk factors and short- and long-term outcome in the Swedish intensive care cohort, hade en registerbaserad, epidemiologisk inriktning med fokus på intensivvårdspatienter, deras riskfaktorer och utfall. Jag är nu affilierad forskare på samma institution och har ett post doc förordnande på CKF.
Jag driver eller deltar i ett flertal forskningsprojekt, varav flera är registerbaserade. I Sverige har vi unika möjligheter att bedriva storskalig epidemiologisk forskning genom länkning av persondata med hjälp av personnummer i kvalitetsregister, tex Svenska intensivvårdsregistret (SIR), och myndighetsregister hos tex Socialstyrelsen, Statistikmyndigheten och Försäkringskassan.
I samarbete med min forskargrupp på Uppsala universitet startar jag nu upp ett större projekt baserat på data från ett flertal kvalitets och myndighetsregister. Frågeställningarna rör, i viss mån, riskfaktorer för intensivvård i olika grupper, men fokus är utfallet efter intensivvård ur olika aspekter: tex mortalitet, skolresultat, cancer, livskvalitet och sjukskrivning. Tillsammans med forskare på KI startar vi en biobank inkluderande intensivvårdspopulationen i Sverige, SWIC-B. Vidare avslutar vi några studier på ett äldre datauttag, bland annat med frågeställningar rörande ålderns betydelse vid intensivvård, hälsorelaterad livskvalitet efter intensivvård och timing av tracheostomi vid intensivvård för COVID-19. Slutligen är jag bihandledare i ett doktorandprojekt baserat på journaldata från Region Uppsala där vi undersöker samhällsförvärvad sepsis ur flera perspektiv. Dessa projekt finansieras med medel från Centrum för klinisk forskning (CKF) i Dalarna, Uppsala Universitet/Region Uppsala och AFA Försäkring och vi söker medel från Regionala forskningsrådet Mellansverige.
Parallellt med detta genomför jag, tillsammans med docent Susanne Hesselman på CKF, ett registerbaserat projekt som syftar till att kartlägga de kvinnor som behövt intensivvård i samband med förlossningen. Vidare undersöker vi, kollegor på OpAnIVA-kliniken och CKF, methemoglobinbildning vid järninfusion hos nyförlösta och primärvårdspatienter med anemi.
Som Site Investigator startar jag, tillsammans med Claudia Seiler på OpAnIVA-kliniken, upp Intensivvårdsavdelningen i Faluns deltagande i en multicenter rct, REDUSE, som undersöker underhållsvätskans betydelse för mortalitet vid septisk chock på IVA.
Aktuella projekt