servering på fat

Allmän kurs - Baskurs - restaurang och storköksprofil

På allmän kurs restaurang-profil läser man in Svenska som andraspråk grund alternativt svenska bas 3 (motsvarande nivå SFI D), behörigheter i matematik, samhällskunskap och naturkunskap på grundskolenivå, för yrkesliv eller vidare studier inom restaurang eller lokalvård.

Ansökan öppnar 7 januari

Kurstid: 2025-08-21 - 2026-06-05

Omfattning 100%

Sista ansökningsdag 15 april 2025.

Kursbeskrivning

Fokus är att läsa in svenska som andraspråk grund alternativt svenska bas 3 (motsvarande SFI D) för yrkesliv eller vidare studier. Matematiken är framförallt inriktad på språk och begrepp som används inom ämnet. De samhällsorienterande ämnena syftar till att förstå det svenska samhället, med möjligheter, rättigheter och skyldigheter. Inriktning restaurang och storhushåll syftar till att förbereda språk, kunskaper och förmågor som krävs för arbete inom sociala företag riktade mot restaurang, catering samt lokalvård. 

Kursinnehåll

Profilkursen studerar i lugn takt för att träna på att prata, skriva och läsa svenska för att utveckla yrkessvenska inom restaurangämnet.
I kursen ingår läs- och hörförståelse, enklare skriv- och samtalsövningar med diskussioner.
I profilkursen studerar kursdeltagaren följande områden inom restaurang:

  • Svenska som andraspråk grund/Svenska grund
  • Bemötande kunder, mötes- och samtalskultur
  • Servering
  • HACCP, livsmedelshygien
  • Matkultur, mattraditioner
  • Lokalvårdsgrunder
  • Lyftteknik, ergonomi
  • Förenings- och styrelsekunskap
  • Fackliga grunder på arbetsplatsen
  • Ledarskap/chefens roll på arbetsplatsen
  • Hushållsnära tjänster

Materialkostnad

Kurslitteratur och kursmaterial betalar deltagarna för själva.

Kontakt

Ida NilssonKursföreståndare

E-post: ida.nilsson@morafhsk.se