Fiolspelare på sommaräng

SI-kursen: Kultur och natur i Dalarna

Sommarkurs i svenska för utländska studerande. Kursen ges på språknivå B2 i samarbete med Svenska institutet.

Kurstid

24 juni –11 juli 2024

Välkommen till Västerdalarna i midsommartid!

Malungs folkhögskola har länge hållit kurser i folkmusik, folkdans, hantverk och friluftsliv. Denna miljö sätter också tonen för sommarkursen i svenska, där fokus ligger på kreativa möten med kultur och natur.

Kursens innehåll

Deltagarna använder det svenska språket aktivt, såväl muntligt som skriftligt. Utgångspunkt för undervisningen är kulturutövares och kursdeltagares eget material. Vissa lektioner förläggs utanför klassrummet – den omgivande naturen fungerar då både som undervisningslokal och undervisningsmaterial.

En viktig del av kursen består av läsecirklar i mindre grupper och kreativt skrivande. Förutom prosa ägnar vi oss också gärna åt poesi och vistradition. Kontakter och samtal med författare eller andra kulturutövare ingår, liksom studiebesök, filmvisningar och andra aktiviteter. Vi stiftar också bekantskap med dialekter i området.

Studiebesök genomförs exempelvis på Selma Lagerlöfs Mårbacka, Zorngården i Mora eller en traditionell fäbod. I kursen ingår också andra kulturaktiviteter i Dalabygden såsom folkdans, vissång eller järnsmide. En dag ägnas åt friluftsliv vid Hättsjöstugan (ägd av skolans kamratförbund) där fiske, bad, kanot, bastu och matlagning utomhus ingår.

Att upptäcka

Kursprogrammet är intensivt, men möjlighet till egen tid ges också. Skolan ligger naturskönt vid Västerdalälven på promenadavstånd från centrala Malung. Det finns cyklar och kanoter att låna för den som vill se mer av naturen och de vackra omgivningarna. Skolans fina bibliotek och gymnastiksal kan användas dygnet runt.

Helgen efter kursen arrangeras kurser i folkmusik och dans på skolan. Då inleds också den stora festivalen Dansbandsveckan i Malung.

Lärare

Förutom folkhögskolans egna lärare kommer SI-anknutna lektorer att arbeta på kursen. Vi använder oss också av gästlärare.

 

Citat ur studieutvärderingar från 2023 års kurs:

… ”ett otroligt äventyr, nya internationella vänskaper och många minnen jag ska bära med mig i hela mitt liv.”

”Det var en bra balans mellan underhållande kultur och utbildningsprogram.”

”Jag kände mig trygg och välkommen.”

 

Info om ansökan

Ansök till kursen genom att fylla i och skicka in ansökningsblankett till

si-kursen@malungsfolkhogskola.se senast den 31 mars 2024.

Ansökningsblanketten hittar du på hemsidan.

Ansökan behandlas endast tillsammans med språkintyg från lärare.

På årets kurs tar vi endast emot Svenska institutets stipendiater. Vi har inte möjlighet att anta betalande deltagare.

Frågor och information om kursen

Maria KaplaKursföreståndare

E-post: si-kursen@malungsfolkhogskola.se