Folkmusik, sång en termin HT24
Välkommen till en intensiv och rolig kurs där du får sjunga svensk folkmusik varje dag tillsammans med andra men också har möjlighet till individuell fördjupning!
Ansökan
Kurstid 21 augusti - 17 december 2024
Omfattning: En termin 100%
Ansökan är stängd
Kursbeskrivning
Sången är i centrum på kursen och all undervisning är gehörsbaserad. I huvudsak sker undervisningen i helklass, men kan också ske enskilt eller i mindre grupper. Kursinnehåll och arbetssätt bestäms till viss del av kursdeltagare och lärare i samråd.
Period 1
V34-44 får du möjlighet att lägga en gedigen grund inom områdena röst, repertoar och folkligt sångsätt. Du får utforska din egen röst och dina utvecklings- och uttrycksmöjligheter. Du får lära dig om olika repertoarområden, historik och funktion; alltifrån vallmusik och medeltida ballader till trall och nyare visor. Du får lyssna på traditionsbärare och studera stilideal, sångsätt, ornamentik och fundera över hur sångerna kan låta och användas idag. Grundläggande musiklära och folkmusikanpassad teori ingår också.
Period 2
V45-51 blir det fokus på att sjunga och musicera tillsammans, alltifrån duo till helklass. Du får sjunga färdiga arrangemang och även göra egna stämmor. Du får leka med rösten och improvisera och även sjunga tillsammans med fiol då vi samarbetar med fiolklassen. Repertoaren blir varierad men naturligtvis blir det en del sånger som hör advent och julen till. Mot slutet av terminen gör vi en julkonsert.
Dessutom får du tillägna dig färdigheter i folklig dans, trall till dans och kunskaper i samspelet mellan musik och dans. Samarbeten sker kontinuerligt med fiolkursen och även med övriga kurser på skolan.
I kursen ingår skolgemensamma aktiviteter som till exempel friskvård och friluftsdag samt möjlighet till konsertpraktik, studiebesök och resor till festivaler.
Lärare på kursen är
Ann-Sofi Nilsson och Maria Ähdel
Övriga lärare är Jonas Brandin, Magdalena Eriksson och Adrian Jones, (fiol) samt Anna Öberg (dans).
Kursens syfte
Kursens syfte är att erbjuda människor möjlighet att tillägna sig kunskaper om svensk vokal folkmusik; repertoar, historik, funktion och sångsätt, samt att ge förståelse för rösten som instrument och hur den kan vårdas och utvecklas.
Kostnader
All undervisning på folkhögskolan är avgiftsfri.
En omkostnadsavgift tillkommer: 770 kr/termin för internatboende, 990 kr/termin för övriga.
Mer information om våra avgifter samt priser för boende hittar du i vår prislista.
Kostnader för studieresor, festivaler m.m. kan tillkomma
Studiemedel
Kan erhållas på kursen
Intyg.
Antagning
Vid antagning till kursen gör vi ett urval bland de sökande enligt skolans antagningskriterier.