Om psykisk hälsa
Psykisk hälsa handlar bland annat om att människor upplever sin tillvaro som meningsfull, att de kan använda sina resurser väl, att de kan vara delaktiga i samhället och att de har förmåga att hantera livets vanliga motgångar.
WHO (Världshälsoorganisationen) definierar psykisk hälsa som ett tillstånd av psykiskt välbefinnande där varje individ kan förverkliga sina egna möjligheter, klara av vanliga påfrestningar, arbeta produktivt och bidra till det samhälle som hen lever i. Psykisk hälsa är alltså inte detsamma som frånvaron av psykisk sjukdom.
Folkhälsomyndigheten beskriver psykisk ohälsa så här:
Psykisk ohälsa är något de flesta kommer i kontakt med genom livet, antingen att man själv upplever någon form av psykisk ohälsa eller genom att någon närstående gör det. Det är ett väldigt brett spann med många olika typer av symtom och diagnoser som ingår och som påverkar vardagen på väldigt olika sätt. Får man rätt behandling behöver en diagnos inte påverka vardagen i större utsträckning, medan vissa psykiska besvär kan påverka vardagen väldigt mycket även om det är relativt kortvarigt.
Psykisk ohälsa kan handla om allt från tillfälliga besvär av oro, nedstämdhet eller sömnbesvär till svårare psykiska sjukdomar som ångest eller depression. Det som kännetecknar psykisk ohälsa är att den påverkar välbefinnandet och hur man fungerar i vardagen.
Världsdagen för psykisk hälsa (World Mental Health Day) infaller varje år den 10 oktober. Syftet är att öka medvetenheten om frågor kopplade till psykisk hälsa i hela världen. Den instiftades av World Federation for Mental Health 1992.
I samband med dagen genomförs årligen en temamånad i Dalarna.
Psykisk hälsa är ett begrepp som ofta används i det allmänna samtalet men som ges olika innebörd i olika sammanhang. Ibland avses dess positiva dimension i form av psykiskt välbefinnande. Ofta avses dock psykisk ohälsa som kan inkludera alltifrån lättare oro till svåra psykiatriska tillstånd. Detta innebär en risk för sammanblandning, att olika trender kan missförstås och att felaktiga slutsatser dras.
SKR, Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har tagit fram ett dokument med begrepp för psykisk hälsa.
Är det akut? Ring 112
- 1177
- Psykisk hälsa - 1177
- Patient- och närståendeföreningar i Dalarna - 1177
- Söka vård för psykiska besvär - 1177 - NSPH har samlat information för dig som är ung och behöver hjälp.
- Personligt ombud kan hjälpa till vid till exempel myndighetskontakter eller i mötet med vården. Klicka här för att se film om personligt ombud.
- Anhörig? Se din kommuns hemsida för att hitta kontaktuppgifter till anhörigstöd.