Karriär och utvecklingsmöjligheter
Vi erbjuder olika möjligheter till kompetensutveckling som efterutbildning, meriteringstjänster, ämnesorientering och auskultation. Vi tar årligen fram en utbildningskatalog.
Webbseminarium
6 gånger per år håller vi digitala webbseminarium där alla kan delta. Aktuella ämnen eller olika case tas upp av våra specilistavdelningar.
Auskultation
Syftet är att tandläkare/tandhygienister/tandsköterskor ska få en utökad kompetens avseende de olika utrednings- och behandlingsstrategierna som tillämpas inom respektive ämnesområde. Mer avancerade behandlingar kan utföras på hemmaklinik. Anställda inom organisationen får möjligheter att utveckla sig inom sin yrkesroll och därmed bidar till hela organisationens utveckling framåt. Auskultationen kan ges kort eller med fördjupad
Nischutbildning
Syftet är att ge tandläkare och tandhygienister ökad kunskap och trygghet i att undersöka, diagnostisera, terapiplanera och prognosbedöma enkla och medelsvåra patientfall. Nischutbildning erbjuds till specialintresserad personal inom Folktandvården med minst 2 års arbetslivserfarenhet.
Meriteringstjänstgöring
Syftet är att ge meriteringstandläkare insikt i ämnesområden samt vara meriterande vid ansökan till ST-tjänst. Meriterande dels för at söka till nationella/fakultetsanknutna ST-tjänster men även till s.k. uppdragsutbildning för att tillgodose Folktandvården Region Dalarnas specialistförsörjning. Utbildning erbjuds med hänsyn till uppgjorda utvecklingsplaner. Meriteringstjänstgöring omfattar såväl teori som kliniks tjänstgöring vid specialistklinik.
ST-utbildning
Vi är i stort behov av ytterligare specialisttandläkare inom flera specialiteter. På uppdrag av regionen organiserar, finansierar och genomför Folktandvården ST-utbildning vid behov. Omfattningen av ansvaret för ST-utbildning regleras utifrån nationellt behov.
Forskning och utveckling
Syftet med forsknings- och utvecklingsarbetet inom folktandvården är att stimulera, stödja och initiera forskning inom tandvård samt utveckla medarbetarnas vetenskapliga kompetens.
Ett tandvårdshus i Falun är under planering, där forskning och utveckling kommer att utgöra en del av, och prägla verksamheten. Möjlighet att bedriva forskning och utveckling i andra delar av länet finns, och kommer att förstärkas i och med tandvårdshuset.
Doktorander vid Folktandvården Dalarna delar arbetstiden mellan kliniskt arbete och forskning och är knutna till Uppsala Universitet, Malmö Universitet eller Karolinska Institutet.
Medarbetare inom Folktandvården Dalarna har möjlighet att söka forsknings- och utvecklingsmedel till projekt.
Läs mer om Folktandvården Dalarnas forskning- och utvecklingsarbete