Ett konkurrenskraftigt Dalarna

I ett konkurrenskraftigt Dalarna år 2030 är näringslivet livskraftigt och bidrar till hållbar tillväxt. En väl utvecklad och hållbar infrastruktur skapar värden för näringsliv, boende och besökare. Det är ett Dalarna där allas kunskaper och kompetenser tas tillvara och där individer, näringsliv, offentlig sektor och civilsamhälle utvecklas tillsammans, i samspel med omvärlden. Det är också ett nyskapande Dalarna där utmaningsdriven innovation bidrar till ett gott samhälle och hållbar tillväxt.

Symbol för mål nummer 4 god utbildning för alla i Agenda2030  Symbol för mål nummer 5 jämställdhet i Agenda2030  Symbol för mål nummer 8 anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt i Agenda2030    

Symbol för mål nummer 9 hållbar industri, innovationer och infrastruktur i Agenda2030  Symbol för mål nummer 12 hållbar konsumtion och produktion i Agenda2030

 

Kopplingar till globala mål i Agenda 2030

  • Mål nummer 4, god utbildning för alla

  • Mål nummer 5, jämställdhet

  • Mål nummer 8, anständiga villkor och ekonomisk tillväxt

  • Mål nummer 9, hållbar industri, innovationer och infrastruktur

  • Mål nummer 12, hållbar konsumtion och produktion


Prioriteringar i Dalastrategin

  • Verka för ett diversifierat näringsliv som är i framkant av hållbarhetsarbetet. 
  • Verka för ökade investeringar, export och internationalisering. 
  • Främja entreprenörskap och företagande. 
  • Ta tillvara digitaliseringens möjligheter.  
  • Industri och besöksnäring är fortsatt betydelsefulla näringsgrenar. 
  • Verka för en ökad tillgänglighet i transportsystemet genom att stärka insatser för överflyttning mellan trafikslag och över geografiska gränser.  
  • Verka för förbättrade pendlingsmöjligheter som ger ökad tillgänglighet till arbete och studier.  
  • Verka för ökade investeringar och underhåll på för länet prioriterade stråk.  
  • Skapa förutsättningar för god matchning mellan arbetskraftens kompetens och arbetsmarknadens behov.  
  • Verka för höjda utbildningsnivåer och stärka det livslånga lärandet.  
  • Verka för att fler har en akademisk utbildning samt stärka närvaron av akademi i alla delar av länet.  
  • Verka för en jämställd och jämlik arbetsmarknad där allas kompetens tas tillvara.  
  • Stimulera samspel mellan näringsliv, akademi, offentliga myndigheter och föreningsliv för stärkt innovationsförmåga.  
  • Stärka strategiska forsknings- och innovationsmiljöer med fokus på områden där Dalarna är starkt.  
  • Verka för fler kunskapsintensiva företag med innovationskapacitet.  


Exempel på vad som görs

Region Dalarna har till uppgift att stödja, samordna och initiera insatser som stärker näringslivets utvecklingskraft i Dalarna. Detta sker tillsammans med kommunernas näringslivsfunktioner och andra aktörer inom området, exempelvis Dalarna Science Park och Almi. Det arbetas bland annat för att främja investeringar genom Invest in Dalarna, där man arbetar investeringsfrämjande med syfte att stärka det regionala näringslivet.

För en ökad tillgänglighet i transportinfrastrukturen sker bland annat ett stort arbete runt nationell plan och länsplan för transportinfrastruktur under ledning av Region Dalarna. Under 2025 kommer dessa frågor vara särskilt aktuella då en nationell plan kommer att vara ute på remiss och en ny länsplan ska tas fram. En länsplan talar om vilka investeringar som ska prioriteras i det regionala vägnätet. Kopplat till detta pågår också ett arbete på Regionala utvecklingsförvaltningen med att ta fram en regional tillgänglighetsstrategi.

Kompetensförsörjning är en bred och komplex fråga som innefattar många frågor och aktörer. Region Dalarna har ett samordnande uppdrag i vilket bland annat ingår att ta fram analyser och bedöma länets kompetensbehov inom offentlig och privat sektor på kort och lång sikt. 

Region Dalarna driver tre folkhögskolor i länet och medfinansierar fyra fristående folkhögskolor. Dessa är Mora, Malung, Fornby, Brunnsvik, Leksand, Västanvik och Sjöviks folkhögskolor. Folkbildningen i Dalarna samlas under Dalarnas Bildningsförbund.

Kulturella och kreativa näringar och branscher utgör en viktig del av utvecklingskraften för Dalarna. Region Dalarnas kultur- och bildningsnämnd har därför beslutat om en strategi för att stärka företagandet inom branscherna (gäller åren 2022-2027). En handlingsplan är även framtagen och ett samarbete pågår mellan regionala utvecklingsförvaltningen och kultur- och bildningsförvaltningen med syfte att ge kulturella och kreativa företagare ett bättre företagsstöd och ta vara på synergier inom Region Dalarnas organisation.

Dalarnas strategi för regional innovation är en delstrategi till Dalastrategin och vägledande för länets innovationsarbete och även här har Region Dalarna en samordnande roll. Det handlar om att stärka innovationskraften i både näringslivet och i offentlig sektor. En stor del av arbetet sker inom projektet Boost där bland annat färdplaner för Dalarnas så kallade styrkeområden tas fram. Aktörerna som samverkar i projektet är; Högskolan i Dalarna, Sustainable Steel Region, IUC Dalarna, Coompanion, Dalarna Science Park, Byggdialog Dalarna, Visit Dalarna och Region Dalarna.

Mer om allt detta hittar du under "Relaterat innehåll" längst ned på sidan.

Några pågående projekt och insatser

Hållbar Innovativ Tillväxt

Projektets övergripande mål är att företag i Dalarnas näringsliv ska stärka sin konkurrenskraft och förmåga att identifiera och möta omvärldsförändringar genom innovation och omställning.

Hållbar Innovativ Tillväxt - Dalarna Science Park

 

BOOST Dalarna

I Boost Dalarna samverkar Region Dalarna med sju organisationer/företag som verkar som främjare inom olika branscher. Tillsammans ska man etablera samhandlingsplattformar för innovationsprocesser inom fem olika kunskapsområden som utgår från Dalarnas regionala innovationsstrategi.

BOOST Dalarna - Region Dalarna

 

Partnerskap Business Region Dalarna 

Detta projekt ska stärka entreprenörskapet och öka omställnings- och konkurrenskraften hos Dalarnas små och medelstora företag.

Partnerskap Business Region Dalarna - Region Dalarna

 

In Dalarna

Projektet syftar till att stärka Dalarnas position som industriregion för att attrahera nyetableringar av företag, attrahera talanger för att stärka näringslivets möjligheter att rekrytera kompetens och marknadsföra Dalarna som en innovativ och attraktiv region.

In Dalarna - Dalarna Science Park

 

On Demand 2033

On Demand 2033 är en långsiktig satsning för att säkra industrins tillgång till kritiska reservdelar och komponenter. Syftet är att bidra till en konkurrenskraftig industri genom att minska risken för störningar i leverantörskedjorna.

On Demand 2033 - Sustainable Steel Region

 

 

Kontaktpersoner

Näringslivsutveckling, kompetensförsörjning och innovation
E-post: Jonny Gahnshag, Region Dalarna

Transportinfrastruktur och tillgänglighet
E-post: Amelie Sahlin, Region Dalarna

Kulturella och kreativa näringar
E-post: Kristine Brosjö, Region Dalarna