Ett klimatsmart Dalarna

Ett klimatsmart Dalarna år 2030 är ett resurseffektivt Dalarna utan klimatpåverkande utsläpp. Resande sker på ett enkelt och miljömässigt hållbart sätt. I ett klimatsmart Dalarna är samhällets robusthet och resiliens vid klimatförändringar god.

Symbol för mål nummer 7 hållbar energi för alla i Agenda2030   Symbol för mål nummer 11 hållbara städer och samhällen i Agenda2030   Symbol för mål nummer 12 hållbar komsumtion och produktion i Agenda2030  

Symbol för mål nummer 13 bekämpa klimatförändringarna  i Agenda2030  Symbol för mål nummer 15 ekosystem och ekologisk mångfald i Agenda2030

 

Kopplingar till globala mål i Agenda 2030

  • Mål nummer 7, hållbar energi för alla

  • Mål nummer 11, hållbara städer och samhällen

  • Mål nummer 12, hålbar konsumtion och produktion

  • Mål nummer 13, bekämpa klimatförändringarna

  • Mål nummer 15, ekosystem och biologisk mångfald

 

Prioriteringar i Dalastrategin  

  • Främja det offentligas och näringslivets arbete med att minska sina nettoutsläpp av växthusgaser.  
  • Verka för ökad produktion av förnybar el och mer effektiv användning av energi.  
  • Främja cirkulär ekonomi och resurseffektivitet.  
  • Möjliggöra hållbart resande och transporter.  
  • Stärka strategisk hållbar och robust samhällsplanering.  
  • Utveckla den gröna infrastrukturen.  

  • Verka för stärkta ekosystemtjänster. 

 

Exempel på vad som görs

Energiintelligent Dalarna samlar alla som vill vara med och bidra till målet om ett Energiintelligent och klimatsmart Dalarna 2045. Arbetet utgår från den regionala energi- och klimatstrategin som organiserar arbetet i sektorerna energisystem, byggande och boende, produktion, transporter, jord- och skogsbruk, konsumtion och innovation.

Länsstyrelsen i Dalarnas län samordnar länets arbete för att nå de nationella miljökvalitetsmålen och Generationsmålet. I den regionala årliga miljömålsuppföljningen sammanfattas tillståndet och utvecklingen för miljön och den biologiska mångfalden i Dalarna. Arbetet för att nå miljömålen inkluderar insatser inom en mängd verksamhetsområden såsom hållbar samhällsplanering, vattenfrågor och skydd av värdefulla natur- och kulturmiljöer. Åtgärdsarbetet i Dalarna sker genom samverkan mellan myndigheter, kommuner och olika nyckelaktörer i länet. En del i det strategiska arbetet från nationell nivå är finansiering genom Klimatklivet för investeringar i fossilfri teknik och för grön omställning. Klimatklivet är ett stöd till fysiska investeringar som minskar utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser, olika typer av åtgärder som ger hög klimatnytta.

Arbetet med att stärka en strategisk, hållbar och robust samhällsplanering sker brett, av flera aktörer och i olika nätverk. Länsstyrelsen i Dalarnas län samordnar exempelvis arbetet med klimatanpassning i länet liksom planeringsunderlag från olika myndigheter för kommunernas planläggning.

Det regionala trafikförsörjningsprogrammet är en viktig utgångspunkt i arbetet för ett mer hållbart resande. Ansvarig för detta är Region Dalarnas kollektivtrafikförvaltning.

Mer om allt detta hittar du under "Relaterat innehåll" längst ned på sidan.

 

Några pågående projekt och insatser

 

Effekt4Dalarna

Effekt4Dalarna är ett projekt och ett regionalt samverkansforum för sektorn energisystem. Forumet är en samlad kraft för frågor om energiplanering och elektrifiering. 

Samverkansforum EFFEKT4Dalarna - Energiintelligent Dalarna

Regional analys kring vindkraft

På uppdrag av Energimyndigheten har Länsstyrelsen i Dalarnas län analyserat förutsättningarna för att bygga ut vindkraften i länet utifrån statliga intressen. Förutsättningarna för att bygga ut vindkraften i länet har analyserats och ett planeringsunderlag har tagits fram som kan användas i till exempel kommuners planering av vindkraft.

Vindkraften i Dalarna - Energiintelligent Dalarna

 

Tillsammans för Dalakommunernas energiplanering

Projektet stödjer kommunerna i Dalarna att utveckla hållbar energiplanering som bidrar till den gröna omställningen och säkerställer robust energiförsörjning. Hittills medverkar 12 kommuner aktivt i projektet, varav flera planerar att ta fram en kommunal energiplan. Projektet bistår med kunskapsunderlag, erfarenhetsutbyte och metoder.

Kommunal energiplanering - Energiintelligent Dalarna

 

Resurseffektiva företag

I projektet Resurseffektiva företag får företag i industrin och besöksnäringen stöd till energi- och materialkartläggningar.

Resurseffektiva företag - Region Dalarna

 

 

 

Kontaktpersoner

 

Miljömålssamordningen
E-post: Therese Lasses, Länsstyrelsen i Dalarnas län

Hållbart resande
E-post: Amelie Sahlin, Region Dalarna

Energiintelligent Dalarna 
E-post: Marit Ragnarsson, Länsstyrelsen i Dalarnas län
E-post: Jessica Cedergren, Region Dalarna